04/01/2014

Alice B. Toklasin omaelämäkerta

[Takaisin menneisyyteen.]

Alice B. Toklasin omaelämäkerta hyppäsi kirjahyllyyni mainiosta Eeva Luotosen kirjahistoria -radio-ohjelmasta. Tai siis kirjastokäynti oli välissä, valitettavasti Yleisradio ei tarjoa print-on-demand -palvelua. (Edelleen valitettavasti tekijänoikeussyistä näitä ohjelmiakaan ei saa aivan mielin määrin kuunnella. Se on sääli, sillä ovat kyllä parasta radiota ikinä, jos kohta saattavat aiheuttaa vakavaa klassikoidenlukukuumetta ja harhauttaa pois spefistä. Hmmm. Saisimmekohan Eeva Luotosen pitämään kirjavaihtoehtohistoriaohjelmaa radiossa?)


Niin tai näin, harkitsin oikeastaan palauttavani tämän Gertrude Steinin hieman ilkikurisen omaelämäkerran lukematta sitä, kun muutakin oli, mutta em. radio-ohjelmassa oli joitakin lukunäytteitä, jotka olivat muistaakseni hauskoja. Ja minä olen aina hauskan perään.

Lukiessani nautin kyllä melkoisesti Alice B.:n suuhun laitetuista jutuista, joiden aiheena on siis lähinnä Gertrude Stein, mutta välillä kyllä tulin miettineeksi, onko kirja kuitenkin vähän epäreilu Alicelle. Varmasti hänelläkin oli elämässään muutakin kuin Gertrude Stein ja hengailua nerojen vaimoväen kanssa.

Oli tai ei, vaikken yleensä nauti namedroppailusta, asia kummasti kääntyy kun on hengattu vaikkapa Pablo Picasson kanssa. Tunnelma oli niin erikoinen, kaiken kaikkiaan, että lopulta täytyy olla tosi tyytyväinen, että tuli luettua. Kirja taisi kaiken lisäksi olla oikeastikin ihan hauska. Ei ihan ääneennauratushauska kuitenkaan.

SITÄ PAITSI tämä laskettaisiin yhdeksi lukusuoritukseksi, jos haluaisi kahlata läpi 1001 books you must read before you die -listaa, mitä en aio. En missään nimessä. Enkä kerro, miksi tiedän, että laskettaisiin. Siksi en ainakaan tiedä, että olisin tarkistanut, montako olen lukenut ja entäs jos kahlaisinkin. En kahlaa. Menkääpäs siitä jo.

6 comments:

hdcanis said...

1001-lista, enhän mitenkään sitä tietenkään seuraa, mitä nyt blogini etusivun bloggauksissa on jo kaksi listan kirjaa :)

Ja Steiniä pitäisi kai lukea vaikka vaikean maineessa onkin.

Liisa said...

Minusta tämä oli nimenomaan aika hauska - vetosi ainakin minun huumorintajuuni. Stein kyllä antaa (tarkoituksella tai tarkoittamattaan) itsestään varsin itserakkaan kuvan. Mutta sekin jotenkin lisäsi minusta jotenkin sitä hauskuutta.

Luin tämän aikoinaan juuri sen 1001-kirjaa listan inspiroimana. Yksi niistä hyvistä lukukokemuksista, joita se lista toi. Toisaalta luin sen takia myös sen verran monta totaalisesti itselleni vääränlaista kirjaa, että päätin luopua listan seuraamisesta. En kyllä missään vaiheessa kuvitellutkaan lukevani koko listaa läpi, mutta yhdessä vaiheessa kuitenkin poimin siltä lukuvinkkejä.

Suketus said...

Mulla on trauma Steinista. Luin Idan. Se oli kammottava lukukokemus. En tajunnut mitään. Mitään.

Voi siis olla, että seikkailuni Gertruden kanssa jäävät siihen.

Mutta kiinnostava tuo lista on. Jota en nyt sen enempää tarkastele. ;)

Liina said...

Hdcanis, no niin, yhdessä voimme sitten olla seuraamatta sitä!

Tämä Stein ei minusta ainakaan ollut yhtään vaikea. Tai ehkä vain missasin pointin maililla. Missä tapauksessa saattoi olla vaikea.

Liisa, juuri tuollainen fiilis siitä minullekin jäi! Mutta Stein on jotenkin niin mainiolla tavalla itserakas, pakkohan siitä on pitää.

Mä oon tällainen täydellisyyteen pyrkivä, joten se lista vähän pelottaa mua - ihan hyvin saattaisin hurahtaa lukemaan sitä läpi kuin mikäkin torvi.

Suketus, okei. Tämä oli luullakseni helpompi! Kuvittelen tajunneeni tästä kaiken. Huom! Kuvittelen.

Toisaalta Idasta en ole kuullutkaan. Että ehkä minua ei voi pitää suosittelijana.

Hienoa, että kerhossamme, jossa listaa ei seurata, on jo näin monta jäsentä :D

Siina said...

Olin toki huomannut tuon listan jo aiemmin, mutta nyt aloin tutkia sitä oikein kunnolla. Näemmä olen lukenut surkean vähän ja se sai tuntemaan syvää vähyyttä. Sitten tajusin, etten edes halua lukea niitä kaikkia kirjoja ja ison osan olen jo tietoisesti jättänyt lukematta ihan surutta. Äsken äpöstin listasta oman short listin, jonne tuli kaikki, jotka realistisesti ehkä saattaisin lukea. Niitä oli 73.

Tein saman 101 spefin helmelle ja sain 13 luettavan listan.

Tuntuu heti huomattavasti inhimillisemmältä. Haluan lisää listoja!

Liina said...

Siina, musta tuo on oikeastaan aika nerokas taktiikka. Koska varmasti maailmassa on kirjoja, joihin ei kannata tuhlata aikaansa, koska he vain eivät ole minua varten.

Ajattelin, että teen saman heti, kun aikaa liikenee!