11/09/2012

Futebol

"MIKSI sä luet kirjaa jalkapallosta?" oli ehkä yleisin kesällä kuulemani kysymys. Tämä yleensä vastauksena siihen, kun selitin innoissani Alex Bellosin Futebol - brasilialainen elämäntapa -kirjan pohjalta, että Brasilian liigassa pelaa useita pelaajia samalla taiteilijanimellä, mutta onneksi ongelma voidaan ratkaista kokomääritteillä: kolmen Ronaldon sijaan liigasta löytyvätkin Ronaldao, Ronaldinho ja Ronaldo - eli iso-, pieni- ja normaalikokoinen Ronaldo.

Lakatkaa oitis paheksumasta rumaa kantta. Tällä luonnoksella on nimittäin voitettu skaba maajoukkueen peliasusta, ja tätä on siten kiittäminen niistä pirteän keltaisista brassipelaajista, joiden taidoista saamme nauttia joka neljäs vuosi.
Jos nyt jätetään lohikäärmeet ja avaruusalukset laskuista pois, voiko parempaa olla? Ei minustakaan. Tiesin, että ymmärtäisitte. Futebol oli muutenkin kiehtova kirja, paikoin ihan hykerryttävän hauska, paikoin surullinenkin kuvaus Brasiliasta ja potkupallosta, joka jotenkin itsestäänselvästi tuntuu kytkeytyvän brasilialaisen elämän kaikkiin puoliin. Bellos kertoo Färsaarille matkustaneista brassipelaajista, lajin monista muodoista ja sen ympärille kytkeytyvästä korruptiosta ja rikollisuudesta. Brasiliasta hän maalaa eloisan kuvan, jos kohta ei missään nimessä esitä kohdemaataan täydellisenä.

Mikä parasta, kirja on täynnä potkupalloaiheista knoppitietoa, joka tuli todella tarpeeseen EM-futiksen jättämän tyhjiön jälkeen. Suosittelen.

3 comments:

Linnea / kujerruksia said...

Fever Pitchin kaipuussa voisin lukea tämän, ja jalkapallon. Ihan hävettää että en muka ehtinyt katsoa potkupalloa silloin kevätkesällä, hyi minua. Olethan sinä lukenut Fever Pitchin? Se on ihana. Ja vaikka minä ajattelin ryhtyä kirjastokieltoon niin ehkä tämä kuitenkin..

Anonymous said...

""MIKSI sä luet kirjaa jalkapallosta?" oli ehkä yleisin kesällä kuulemani kysymys."

Hanki parempia kavereita. Jalkapallokirja! <3

(Okei, tein nyt ihan omin päin johtopäätöksen että puhuit kavereiden kanssa kirjasta etkä ventovieraiden. Jos puhuit ventovieraille, ohjeeni on: "Älä puhu ventovieraille.")

-Vuokko

Liina said...

Linnea, toki olen. Tosin siitä on jo muutama vuosi, mutta kyllä se tosiaan oli mainio. Mutta mikä mikä mikä se tämmöinen kirjastokieltokin on?

Tarkemmin ajatellen, mun pitäis myös. Krhm.

Vuokko! Sä voisit tykätä tästä, eikä sulla ole takuulla mitään kirjastokieltojuttuja.

Mikään ei takaa sitä, ettenkö voisi ventovieraillekin selittää iso-, pieni- ja normaalikokoisesta Ronaldosta.