16/11/2008

The Rosetta Codex ja vähän muutakin

Richard Paul Russon The Rosetta Codex kertoo vähän siitä, mistä sen olettaisikin kertovan - kommunikaatiosta kadonneen kulttuurin kanssa, käännösavaimesta, sen sellaisesta. Nuori poika löytää avaimen ja kohtalonsa - mutta mitä tehdä avaimella, jota muutkin havittelevat?

TRC on hyvä, ei kahta puhetta siitä. Hieman hyytäväkin, mutta ei liiaksi. Sopivasti eeppinen. En kyllä tiedä, onko "eeppinen" tässä kohtaa oikea sana, mutta ymmärtänette.
Se ei kuitenkaan ole yhtä hyvä kuin Richard Paul Russon edellinen kirja Ship of Fools (jota myös Unto Leviathan -nimellä myydään.) SoF oli niin hyvä, että luin sitä keskeytyksettä ja hiukset pystyssä. Paljon hyytävä. Sitten sen luki avopuolisoni, joka oli samaa mieltä kirjan ansioista. SoF:ssa päämääränsä hukannut avaruusalus löytää tyhjän muukalaisille kuuluvan avaruusaluksen. Toimii.

Jos pitäisi valita, suosittelisin ehdottomasti Ship of Foolsia Russon kirjoista. Onneksi ei tarvitse. Molemmat kannattaa lukea. TRC on vähemmän kauhea. Jos ei pidä kauheasta.

6 comments:

hartti said...

No joo, SoF oli sujuva ja kertomusta rakennettiin oivasti. Itsekin olin kirjaan koukussa. Ikävä kyllä loppu oli aika plääh.
Kokeillaan seuraavaks toi Codex (ellei sitten Karen Traviss ole kirjastossa saatavilla aiemmin...)

Liina said...

pah, eriävä mielipide :D joo, SoF:in loppu ei ehkä ollut niin huippu kuin olisi voinut olla, mutta toisaalta harvassa kirjassa on (paitsi niissä joissa loppu on paljon parempi kuin aiemmat sivut antoivat odottaa.)

en tiijä. nyt kun luen ensimmäistä Alastair Reynoldsiani, suosittelisinkin sitä TRC:n sijaan - mutta ne oot varmaan jo lukenut?

hartti said...

Alastair Reynolds? Ei, en oo lukenut. Itse asiassa en ole edes kuullut... Pitaa varmaan kokeilla kunhan paasen tasta nykyisesta kirjaruuhkasta eroon (tuli lainattua kirjastosta hiukan liikaa kirjoja (mukaanlukien TRC) omassa hyllyssa lojuvien lukemattomien lukemattomien kirjojen lisaksi.

Liina said...

mullekin käy joskus niin :) Reynolds oli mainio! lupaan kirjoittaa siitä tännekin (tätä vauhtia varmaan joskus maaliskuussa :P)

hartti said...

No vihdoin san lukuvuoroon tänkin kirjan (The Rosetta Codex) ja mun mielestä tää oli ehyempi kokonaisuus ja siis kirjana parempi kuin SoF. Siis vahvistan eriävän mielipiteeni. Täytyy tsekata josko jostain löytyis RPRn Carlucci trilogia jostain antikvariaatista tai paikallisesta kirjastosta...

Liina said...

Carlucci-trilogia? miksi minä en tiennyt Carlucci-trilogiasta?

okei, saat olla eri mieltä - lupaan arvostaa sua silti :D