24/02/2009

Tyylikkään köyhäilyn taito

Tyylikkään köyhäilyn taidon kirjoittajan, Alexander von Schönburgin, suvulla on väitetysti 500 vuoden kokemus sosiaalisesta alamäestä.


Hyvä juttu. Herra von Schönburg osaa antaa vinkkejä ajalle, jolloin - kuten hän ennustaa - meillä kaikilla tulee olemaan vähemmän rahaa. Nyt tietysti on tulossa lama, joten tämä on erityisen tarpeellista.

Vinkit kirjassa eivät kuitenkaan liity tarjouskuponkien leikkelyyn lehdestä. Enemmänkin kirja on puheenvuoro hysteeristä kuluttajuutta vastaan. Siis sitä, jossa onnea yritetään ostaa. Kyllä te tiedätte.

Puhutaanpa hetki tähdistä. Minulle kirja oli viiden tähden kirja.
Jollekulle toiselle se toki saattaa olla jotain ihan muuta, mutta koska kirja osui ja upposi aiheellaan niin sopivasti, käsitellen juuri niitä juttuja joita olin itsekin hapuillen miettinyt, saakoon se nyt täydet viisi tähteä.

Itsehän olen pitkään toteuttanut itseäni kuluttamalla. Varsinainen markkinatalouden unelmalapsi. Syystä tai toisesta (mutta melko lailla itsekkäistä syistä silti) olin kuitenkin viime vuoden puolella pariinkin otteeseen ostamatta mitään. Siitä ei yllättäen tullutkaan paha olo, elämä tuntui jopa jollakin tavalla kevyemmältä kuin ennen.
(Nyt on pakko sanoa aihetta sivuten, että ahdistun myös himpun verran nykyään kovin suosittujen ekoblogien kanssa. Niissä kun tuntuu olevan helposti pelkkää tuotekatalogia. On tietysti parempi ostaa kirpparilta tai luontoystävällisesti tuotettuna se, minkä ostaa - mutta kuten olen ennenkin jossain sanonut, se on silti pikemminkin lääke oireisiin kuin vaivaan. Ja minä haluan apua vaivaan.)

No, pitkä tie tässä on vielä edessä, ja siitä todistaa sekin, että Tyylikkään köyhäilyn taitoa teki heti mieli ostaa 10 kappaletta ja jakaa ympäriinsä. Saatan kuitenkin keventämispäätöksistä huolimatta ostaa itselleni yhden. Koska tästä voisi ehkä jatkossa olla apua.

7 comments:

Anonymous said...

Tuli muuten mieleen kysyä, että luetko lähinnä kirjaston tarjontaa vai hankitko suurimman osan lukemistasi kirjoista suoraan omaan kirjahyllyyn? Minä olen melkeinpä luopunut kirjaston käyttämisestä, sillä tiedän että luettuani kirjan haluaisin sen kuitenkin loppupeleissä omaan hyllyyni eli ostan suosiolla melkein kaiken kirjakaupoista, divareista ym. Oletko käynyt Mechelininkadun divari Kalevassa? Heillä on aika kivasti englanninkielisiä pokkareita mukavaan hintaan. Onko sinulla antaa suosituksia divareista tms.?

Liina said...

sekä että, valitettavasti :D

lainaan kirjastosta kauheasti, ja ostan kirjoja kauheasti, ja varsinkin jälkimmäisestä on tulossa oikea ongelma tilanpuutteen vuoksi.

karkeasti voisi sanoa, että keväisin (kun locus-suositukset viime vuoden scifi- ja fantasiakirjoista ovat ilmestyneet) lainaan enemmän kirjastosta, kun kahlaan sitä listaa läpi. loppuvuonna luen enemmän omia. jako on tosiaan karkea ja kirjastonkirjat luetaan ensin jos niitä on lainassa.

Kaleva kuulostaa hyvältä vinkiltä! pitääpä käydä. olen nimittäin aika pitkään miettinyt, että missä olisi hyviä divareita joissa olisi englanninkielisiä pokkareita ... että suosituksia multa ei juuri irtoa.

nettikaupoista, jos käytät, voin sen sijaan suositella Book Depositorya (http://www.bookdepository.co.uk/) josta löytyy kaikkea ja usein hieman halvemmalla ja nopeammin toimitettuna kuin Amazonista. BookD:n perushinta on usein Amazonia vähän kalliimpi, mutta kuljetusmaksujen puute tekee mestasta loistavan :)

Anonymous said...

Käy ihmeessä joku päivä divari Kalevassa. Ja kannattaa kurkkia muukin kuin eng.kiel. kirjojen hyllystö. Siellä on kivoja kirjoja vähän kaikkialla :)

Tuo Book Depository vaikuttaa mahtavalta. En sellaisesta tiennytkään. Onkohan heillä minkälaiset toimitusajat? Netistä minä tilaan melkein kaiken kirjallisuuteni. Käytän Bookplussaa (haen Sanomatalosta ilman toimituskuluja) ja Adlibristä (jos tilaan isompia eriä kerralla). Akateemiseen/Suomalaiseen olen pettynyt monta kertaa ja käytän niitä vain harvoin - ja vain jos löytyy suoraan hyllystä.

Anonymous said...

Hih, eka tilaus tehty tuonne Book Depositoryyn :) Nyt jään innolla odottamaan tilauksen saapumista!

Liina said...

mahtavaa! toivottavasti tulevat nopeasti :)

toimitusajoista sen verran, etten oikeastaan ole kiinnittänyt asiaan huomiota, mutta aika nopea vaikutelma on jäänyt.

sitäpaitsi kun kirjat lähetetään yksittäispakattuna, ne usein mahtuvat postilaatikosta sisään, ja tässä säästää jo monta päivää kun ei tarvitse postista hakea :D

viimeksi taisi mennä joku viikko, kaikkineen.

Akateeminen on musta ihana, mutta enemmän sellaseen mitäs-uutta-on-tullut -selailuun. niiden nettikauppaa en viitsi käyttää, on niin hankala jotenkin. suomalainen romukauppa ei taas innosta edes paperitarvikeostoksille :P

Anonymous said...

Tosi kiva juttu jos ne kirjat tulee yksittäin pakattuna, eikä tarvitsisi aina olla postista hakemassa.
Joo, on Akateemiseen kyllä ihan kiva poiketa pällistelemään uusimpia uutuuksia. Mutta niiden nettisivut ja tilaaminen ei innosta pätkääkään, kun niin monta kertaa on ollut ongelmia toimitusten keston venymisen kanssa.

Liina said...

Aksu ja toimitusten venyminen :D LOL.
siitä voisi kirjoittaa eeppisen saagan :D

ja muistakin tilauksista.

Amazon lähetti kerran lähettifirman kautta kirjat. lähetti soitti ovelta närkästyneenä, että missäs olet. minä siihen, että töissä tuppaan näin arkisin olemaan, mutta että jos olisin tiennyt niin toki olisin tätä hetkeä varten järjestänyt lomaa.

sitten laitoin hieman närkästynyttä palautetta Amazoniin, joka välittömästi siirtyi takaisin Itellan käyttöön.

tätä taustaa vasten Book Depositoryn tapa lähettää yksittäispakattuja kirjoja on kaunis ja oikeamielinen <3