04/04/2009

Nälkäpeli

Qaikussa ehdittiin jo todeta, että onpas Suzanne Collinsin kirjalla Nälkäpeli ihan tajuttoman typerä nimi. (Eikö olekin?) Sitäpaitsi Nälkäpeliä on suositellut Stephanie Meyer, joka minusta on jonkinlainen kirjallinen sielunvihollinen.

Mutta siihen se typeryys jääkin, jos onnistuu uskomaan perusasetelman. Eräänlaisessa post-apokalyptisessa Amerikassa (tai mitä siitä nyt on jäljellä) 24 nuorta kisaa joka vuosi Nälkäpelissä, valtaisassa tosi-tv -ohjelmassa, jossa vain yksi voi voittaa. Ja selvitä hengissä. Muut kuolevat.

Ensin tuntui siltä, että Nälkäpelin konsepti oli hieman kaukaa haettu. Mutta tuhon jälkeinen yhteiskunta oli kyllä todella kiero, ja onhan sitä ihmiskunnan historiassa ennenkin nähty vaikka minkälaista julmuutta.

Hyväksyttyään alkuasetelman voi keskittyä nauttimaan kirjasta, joka on hyvä. Mainio. Nopeatempoinen ja kiehtova, hyvin kirjoitettu ja hyvin suomennettu. En voi kuin suositella.

7 comments:

Maija said...

Tätä on ainakin mun seuraamissa ulkomaalaisissa kirjablogeissa kovasti kehuttu. Olen laittanut kirjan jonkinlaiselle harkintalistalle, että jos joskus jää aikaa kaikelta muulta niin täytyy tutustua... :)

Liina said...

Kannattaa! Kyllä! Kannattaa melkein tehdä aikaa :)

Onko hyviä ulkomaisia blogivinkkejä? Mä törmään vaan sellaisiin, joissa luetaan pelkkää eeppistä fantasiaa, ja niissä mennään välillä vähän metsään.

...Niin, oma kirjamakunihan on erehtymätön :P

Tarkoitin siis, että minä ja pelkkää eeppistä fantasiaa lukevat emme aina kohtaa :D

Maija said...

En usko että mun kirjablogit auttaa sua, sillä suurin osa on keskittyy romanttiseen kirjallisuuteen. Kävin listan kuitenkin läpi ja nämä 4 oli sellaisia, jotka voisit vilkaista. Niissä on muutakin kuin romantiikkaa. Kannattaa tsekata niiden sivuista löytyvät blogilinkit, joista voisit löytää vielä muita hyviä...

http://thebooksmugglers.com/
http://www.scifiguy.ca/
http://angieville.blogspot.com/
http://www.literaryescapism.com/

Liina said...

kiitos kovasti!

kävin noita jo alustavasti läpi, ja pitää käydä vielä tarkemminkin, mutta vaikuttivat kiinnostavilta. joskin, tosiaan, hieman romanttispainotteisilta ;) linkkejäkin vähän vilkuilin, mutta yllättävän pieneltä näyttää blogosfääri kun monet olivat jo tuttuja.

Paivi said...

Kieltämättä on aika kummallinen nimi kirjalle, ei kyllä varmaan ensimmäisenä mukaan tarttuisi minulle mukaan juuri nimensä takia...

Tuon tyyppisiä tarinoitahan on paljon olemassa varsinkin elokuvissa. Tulee heti ekana mieleen Schwarzeneggerin Running Man.

Liina said...

Päivi, joo - eikä englanninkielinenkään versio (Hunger Games) oikein paremmalta tunnu.

Onko Running Man sitten yhtään hyvä? Mua vähän epäilyttää iso-Arska. Ja Nälkäpelin päähenkilö oli tyttö, se oli kivempaa :)

Paivi said...

Running man on tehty 80-luvulla ja sen aikaiseen actio-tyyliin ;-) Jos tykkää Arskasta, niin se on ok, muuten ehkä jättäisin omaan arvoonsa ja tsekkaisin kuriositeettina jos vastaan sattuisi tulemaan.