03/01/2014

The Republic of Thieves

[Aikahyppy. Ollaan kerrankin ikään kuin ajoissa paikalla.]

Kun sain jouluaatona käsiini  Scott Lynchin uuden teoksen, The Republic of Thieves, kaikki muu tippui tassuista.
Kun sain tänään loppuun Scott Lynchin uuden teoksen, The Republic of Thieves, huusin lisää. (With a rebel yell, etc. etc.)


Listaan alkuun kolme asiaa, joista haluan natkuttaa.
  1. Sana "stories" oli kautta kirjan väärinkirjoitettu muotoon "storeys". Hyvä, etten silmiä raapinut päästä.
  2. Kirjassa on kaksi tarinaa, toisiinsa punoutuneena. Joka toinen luku liittyy toiseen tarinaan, joka ensimmäinen sitten siihen ensimmäiseen tarinaan. Molemmat tarinat olivat tosi vetäviä, ainakin ensimmäisten lukujen jälkeen, ja se on hyvä ja kaunis asia. Valitettavasti se tarkoitti myös, että petyin hieman aina, kun luku vaihtui.
  3. Kirjan keskiosalla on juonenkäänteellinen homma, joka pamahtaa lukijan kasvoille tyylillä ja hienovaraisesti kuin porsliinkauppaan putoava meteoriitti. Toisaalta on sanottava, että jatkokäsittely hoidetaan oikein hienosti.
Sitten haluan sanoa, että Scott Lynch on loistava ja pidin tästä lopulta niin, että henki meinaa mennä, ettette jää väärään ymmärrykseen.

Sitä paitsi, kuten huomaatte, lukuunottamatta kohtaa #1 natkutuksenaiheeni sisältävät myös kehun. Ansaitun kehun. Kummatkin kirjan tarinoista toimivat hienosti, ja Locken päästessä vauhtiin lukija oli vähintään yhtä riemastunut. Etenkin loppupuoli imaisi ongelmitta mukaansa. Nauroin ääneen useita kertoja. Rakastuin uudestaan Locke Lamoraan ja Jean Tanneniin. Diggasin jopa kirjassa vihdoin entreen tekevästä Sabethasta, vaikka alkuun hän olikin minusta vähän rasittava ja lopussa taas vähän pelkuri.

Siitä vielä vähän, että Lynchin fantasiamaailma tuntuu upealta. Isolta ja arvoitukselliselta ja kiehtovalta - koin pitkästä aikaa sen fiiliksen, jonka vuoksi joskus aikoinaan fantasiakirjallisuuteen rakastuin. Tämän takia, tällaisten kirjojen vuoksi.

Haluaisin sanoa, että The Republic of Thieves oli kaiken odotuksen arvoinen, mutta en todellakaan halua odottaa näin pitkään seuraavaa osaa. Hikikarpalot kihoavat otsalle pelkästä ajatuksesta.

Voi Scott Lynch. Lisää tällaista, pretty please.

9 comments:

Sini said...

Arvaan että Jyväskylän Finnconissa siis nähdään! Et voi jättää tulematta ton hehkutuksen jälkeen ;)

Liina said...

Mitä, tuleeko sinne Scott Lynch, mitä mitä?

Liina said...

Vai liittyykö pakkoni vain fantasiafiiliksiini? :D

Jussi said...

Joo, Lynch ei ole virallinen kunniavieras, mutta saapuu Jyväskylään partnerinsa Elizabeth Bearin kanssa. Minäkin pidin The Republic of Thievesistä kovasti.

Seuraavaan osaan ei pitäisi olla pitkää odotusta. Lynchin tavoitteena on, että The Thorn of Emberlain ilmestyy tämän vuoden loka-marraskuussa. Kirja ei ole vielä valmis, mutta Lynch ja kustantaja uskovat aikataulun pitävän.

Viime päivinä on huhuttu siitä, että tänä vuonna julkaistaisiin kaksi uutta teosta Lynchiltä. Toinen olisi The Bastards and the Knives, kahden Herrasmiesroistot-pienoisromaanin kokoelma.

Liina said...

Mahtavaa! Mikä käytännöllinen tukkupakkaus kirjailijoita! Enemmänkin pitäisi olla tuollaisia kaksi yhden hinnalla -diilejä!

Ja ohhoh, mikä kaunis uutinen julkaisuaikataulusta, kiitos tästä. Viikonvaihteeni parani huimasti - useita satoja prosentteja ainakin. Kirjan lopettaminen oli nimittäin aika ikävää. Kun se loppui. Ei muuten.

hanna said...

Ai! Kiitos tästä, tieto uudesta Lynchistä on mennyt ihan ohi.

Liina said...

Kauhea tilanne! Mutta onneksi helposti korjattavissa, Akateemisessa näitä oli vinot pinot (ainakin ennen joulua, mikä teki elämästä raskasta, kun ei tiennyt, onko joulupukki ollut kuulolla.)

Taru said...

Hittolaine. Ensin eksyin bloggerin spämmäämiseen liittyvän googletuksen kautta tuonne toiseen blogiisi (totesin, että nyt on kyllä mielettömän hyvä kirjoittaja siellä ruudun toisella puolella, pitäisi ehkä etsiä laadukkaitakin blogeja niiden kevyiden "lifestyle-blogien" sijaan) JA sitten huomasin että sulla on vielä kirja-aiheinen toinen blogi, jossa on jopa kirjoja, joista minäkin pidän (voi, Scott Lynch <3)Kyllä, minä jään seurailemaan.

Liina said...

Ei vitsi, olipa ihana kommentti! Kiitos - sain tästä vähän bloggausintoa. On ollut jotenkin kadoksissa nyt.

Olitko Finnconissa kun Scott Lynch oli? Mä olin fanityttöilemässä siellä :D