28/02/2015

Any Day Now

Terry Bissonin Any Day Now alkaa sillä tavalla, että mietin, että mitäs hittoa tämä on tehnyt Locuksen listoilla, lasketaanko happopäinen hippielämä nykyään fantasiaksi.Sitten kävi sillä tavalla, että Arthur C. Clarke ohimennen heitti henkensä - kirjassa siis - mutta James Dean jäi henkiin. Ja niin alettiin pikku hiljaa erkaantua siitä aikajanasta, jota elämme, ainakin muistaakseni elämme, minulla on erinomainen taito olla kiinnittämättä huomiota uutisiin, organisaatiomuutoksiin ja maailmanhistoriaan, mutta sen kyllä muistin, että Arthur C. Clarke oli elossa vielä kun 2001:stä tehtiin äänikirjaversio.

Ahem. Anteeksi harhailuni. Se johtuu enimmäkseen siitä, etten tiedä, mitä sanoa Any Day Now:sta. Huijasin. Tiedänpäs, se oli oikein hyvä kirja, mutta samalla epäilen, että siitä pitäisi vetää joku pidemmälle menevä johtopäätös, eikä sellaista nyt oikein irtoa.

Kirjassahan siis maailman- ja etenkin Jenkkien historia menee toisin kuin omalla aikajanallamme. Sillä tavalla, että Robert Kennedy selviää murhayrityksestä ja asettuu ehdolle presidentinvaaleissa ja ottaa varapresidenttiehdokkaakseen Martin Luther Kingin ja tämänhän voisi ajatella olevan kultaisen ajan alku, mutta näinköhän vain.

Tykkäsin tässä myös ihan hurjasti siitä, että enimmäkseen happopäinen hippikommuunimme (oikeasti ne käyttävät lähinnä peyotea) elää elämäänsä ja yrittää saada asumuksensa eristettyä talven varalta ja isot tapahtumat vain tapahtuvat, jossain muualla, ne esitetään jotenkin sivuhuomioina. Ja sellaistahan elämä juuri on! Vain tosi harvoin elämä on sellaista, että on kaikkien maailmanpoliittisten tapahtumien keskiössä, vaikka joskus kirjallisuudesta ja elokuvataiteesta voisi muuta päätellä. Esim. oma elämäni ei ole ollut sellaista ikinä.

2 comments:

Siina said...

Otan nyt riskin ja kommentoin puhelimesta, vaikka sanoin etten enää. Sori jos tulee monesti.

Mutta siis, ymmärsinkö oikein, että tämä kertoo oikeastaan hippikommuunista eikä niinkään vaihtoehtoisesta maailmanpolitiikasta? Olen kiinnostunut hippikommuuneista, nimittäin, etenkin happopäisistä.

Unohdit myös mainita oliko tämä pitkä vai lyhyt?

Ja sitten vielä, että toimisikohan äänikirjana?

Kiitän hyvästä palvelusta jo etukäteen!

Liina said...

Ei tullut monasti. Mutta ei se kyllä loukkaa tai haittaa, jos niin käy.

Tuota, oikeastaan tämä on vähän kuin sellainen hassu virta, jossa eletään hippikommuunissa kyllä, mutta oikein osaa sanoa, kertooko tämä varsinaisesti siitäkään. Tai siis kertoo se siitäKIN - äh, nyt en osaa ollenkaan selittää.

Lisäksi, kun luin tämän e-kirjana duunissa lounastauoilla, en oikein osaa arvioida opuksen pituutta. Veikkaisin, että perus.

Saattaisi myös hyvinkin toimia äänikirjana, lukijasta riippunee!