27/02/2015

City of Stairs

Olen lukenut joitakin Robert Jackson Bennettin kirjoja varsinaisesti repimättä pelivarusteitani silkasta riemusta; kun uutta City of Stairsia ylistettiin siellä täällä, ajattelin oikeastaan, että ... no niin, ajattelin, että siinä on käyty kavereita juottamassa paremmalla viskillä coneissa.


Vaan piru vie, nytpä voisinkin repiä pelivarusteeni silkasta innosta: City of Stairs on tosi hyvä.

Jollain tavalla siitä tulee mieleen jopa China Miévillen Toiset - tunnelmaltaan, ehkä - vaikka City of Stairs on kyllä ihan todella paljon helpommin lähestyttävä. Ja, no, okei, ehkä Toiset on kuitenkin parempi sillä tavalla absoluuttisella asteikolla. Mutta ikävä on vertailla kahta hyvää lukukokemusta, lopetetaan moinen heti.

On siis kaupunki, Bulikov, keskellä mannerta. Mannerta, jonka väki aikaisemmin jumaltensa avulla valloitti muita, siis etenkin Shaypurin, ja käyttäytyi aika ikävästi, näin voidaan kyllä nähdäkseni sanoa. Vaan nyt ovat osat kääntyneet, jumalat kuolleet ja muut, siis shaypurilaiset, ovat vallanneet mantereen.

Tiedustelupalvelussa mantereella duunissa oleva shaypurilainen Shara lähetetään Bulikoviin tutkimaan historiantutkijan kuolemaa. Tai oikeastaan hän lähettää itse itsensä. Koska voi.

Sitten seuraa mysteeri, joka ei oikeastaan ole mikään mysteeri, vaan tapahtumien sarja: kun menneisyydestä ei osata päästää irti, ei mantereella eikä Shaypurissa.

City of Stairs on surumielinen ja kaihoisa, mutta ei pelkästään sitä: se on myös tunnelmallinen ja aika toiveikas.

Ja arvatkaa mitä! City of Stairs on myös e-kirjastossa lähellä sinua, niin, juuri sinua! Onnenpäivää!

No comments: