25/04/2015

Lock In

John Scalzin Lock In -trillerihkössä minusta ehkä hauskinta oli, että sain sen kirjastosta e-kirjana, mikä oli toki ihan tolkuttoman hauskaa ja vaikea sitä on toki lukukokemuksen ylittääkään......mutta jotenkin valjuksi jäi tämä tulevaisuudenkuva, jossa osa ihmiskunnasta makaa kehoihinsa lukittuina ja kokee ympäristönsä aina joko 1) robotillishenkisen laitteen tai 2) ihmis... erm... isännän kautta. Sitten sattuu murha, jota selvittämään tulee päähenkilömme, hän, joka on ensimmäistä päivää FBI:n leivissä uudessa hohtavassa robottikuoressaan.

Scalzi kirjoittaa melkoisen hyvin, kyllä, mutta jotain turhan siloiteltua koko tarinassa oli, kuin robotillishenkisen laitteen muovinen kuori. Ehkä tekstistä pitäisi käyttää termiä "sujuva", sillä sitä se oli, jos kohta ei sitten paljon muuta. Kontekstissaan Lock In on toki ihan toimiva trilleri, jonka erityislaatuinen asetelma vie whodunnit-teeman toiselle tasolle, mutta jotain rosoakin olisi voinut olla.

Kiinnostavinta opuksessa ovat ehkä yhteiskunnalliset ja vastuukysymykset, mutta voin varmaan olla itseni kanssa yhtä mieltä siitä, että ei niihin nyt kovin syvälle upottu.

Tämän on lukenut muuten myös Booksy.

4 comments:

Niina T. said...

Ideassa on ilmeisesti vähän samaa kuin Bruce Willisin joitakin vuosia sitten tähdittämässä Surrogates-leffassa? Onkohan tämän tyylisiä kirjoja enemmänkin?

Hauskasti aiheeseen liittyen kommenttilaatikon alle on ruksattava varmistus: I'm not a robot.

Menenkin tästä kuuntelemaan Marina And The Diamondsin biisiä I Am Not A Robot...

Liina said...

Voipi olla, ainakin termi Surrogates kuulostaa siltä, että olisi voinut sopia kirjaan siltään.

Tiedätkö, nyt tuntuu, että tämän tyyppisiä kirjoja on planeetta vääränä - mutten tietenkään muista yhtäkään muuta :D

(Mua raivostuttaa se varmistus melkoi lailla, en saa itsekään ilman sitä kommentoitua - mutta jos sen otan pois, moni robotti minua lähestyy sähköpostitse :D)

Artsi said...

Itse pistin kanssa Lock In lukujonoon, eikä se tunnu idealtaan miltään mieltä mullistavalta.

Onneksi Scalzi palaa seuraavaksi Wanhojen Immeisten universumiin The End Of All Things kirjallaan.

http://www.tor.com/blogs/2014/09/john-scalzi-the-end-of-all-things-human-division-cover

Liina said...

Mulla on vieläkin vanhojen ihmisten universumista suurin osa kaluamatta! Pitänee ottaa ohjelmaan pikimmiten, että olen sitten kartalla kun seuraava ilmestyy.