12/05/2015

The Unreal and the Real vol. I

Kävi ilmi, että Ursula K. LeGuinin novellit ovat vaarallisenpuoleisia. Ne nostavat riman tosi korkealle muita kirjoja ajatellen. Ja nyt te ajattelette muita kirjoja, joilla on paha mieli, mutta lukijalla vasta onkin paha mieli, sillä mikään ei tunnu miltään.


MUTTA! Lukija saattaa muistaa, että LeGuin on tuottelias kirjailija. Loppuelämä on sittenkin turvattu.

The Unreal and the Real on LeGuinin itse kasaama novellikokoelma. Ykkösosasta, jonka alaotsakkeena on Where on Earth, löytyy ei-scifitarinoita. Koska olen tällainen scifistelijä, menin vähän, että äääääh, kun tämän luin - mutta sitten kävi ilmi, että tarinat ovat mielettömän hienoja. Ja sekin, ettei LeGuin koe mitään erityistä tarvetta pysytellä tylsässä realismissa, vaikka sellaista on hänen opiskeluajoistaan asti vakavasti otettavalta kirjailijalta vaadittu.

No, asiaan. The Unreal and the Real sisältää valikoiman novelleja, jotka jotenkin muistuttivat siitä, mitä kirjallisuus parhaimmillaan on: se on outoa ja vaarallista, ja juuri siksi niin ihanaa.

Suosittelen kaikille. Erityisesti kaikille lukutaitoisille.

5 comments:

Raija / Taikakirjaimet said...

Erityisesti Buffalo Gals, Won’t You Come Out Tonight! Huikea, fantastinen! Le Guin on mestari. Ja volume 2 on sekin upea.

Liina said...

Se oli kyllä hieno novelli tosiaan. LeGuin on jotenkin niin briljantti, ettei sitä oikein voi kuvailla edes.

Toinenkin osa on kirjastosta lainassa.

Linnea / kujerruksia said...

Tajusinpas just, että olen lukenut ehkä kaksi LeGuinin kirjaa ikinä. Köh.

Liisa said...

"The Unreal and the Real sisältää valikoiman novelleja, jotka jotenkin muistuttivat siitä, mitä kirjallisuus parhaimmillaan on: se on outoa ja vaarallista, ja juuri siksi niin ihanaa."

Kyllä! En tosin ole tätä kokoelmaa lukenut, mutta saman voi sanoa Le Guinista yleensäkin.

Liina said...

Mä meinasin sanoa itsestäni samaa, Linnea, mutta olenhan mä LeGuinia lukenut likimain kymmenen kirjaa jo. En vain niitä tunnetuimpia scifiteoksia, joihin pitääkin pikimmiten perehtyä. Otetaan kimppaluku?

Olen niin samaa mieltä, Liisa! Ongelmana sitten vain on se, että helposti LeGuinin jälkeen mikään todella ei tunnu miltään :)