25/02/2016

Kudottujen kujien kaupunki

Minulla oli joulupukille yksi toive, ja sen hän ihailtavasti täyttikin. (Lisäksi sain monta mahtavaa yllärikirjaa, mutta ne ovat toisten postausten aiheita ne.)Se yksi toive oli tietenkin Emmi Itärannan Kudottujen kujien kaupunki, joka ei pettänyt myöskään sisällöllään. Kirja oli tosi hieno.

Tuntuu vaikealta sen kummemmin juonta avata: itsekin sukelsin kirjaan kylmiltäni, ja se jollain tavalla palkitsi. En tiennyt päähenkilöiden nimiä, en juonesta mitään. Tiesin, että kirjassa on saari.

Jälkikäteen kirjasta jäi sellainen olo, että se oli tasapuolisen vahva: juoni toimi yhtä hienosti kuin miljöö, yhtä hyvin kuin henkilöt. Surumielinen kerronnan sävy oli kaunis ja juuri oikea (vaikka Teemestarin jälkeen ei ehkä järin yllätyksellinen.)

Kudottujen kujien kaupungissa ehkä parasta minulle oli se rappio, mennyt loisto, joka on juuri lipunut ulottumattomiin, ja joka oli aivan käsinkosketeltavissa. Ihailin myös taitoa, jolla Itäranta on dystopiansa rakentanut: vaikka elämä saarella ei ole vapaata, se on monille silti elämää, raskasta ja palkitsevaa ja rakasta. Arkea. Ei pelkkää kurjuutta.

Hieno kirja siis, kiitos joulupukki!

2 comments:

Maija said...

Oi kyllä! Tämä oli tosi hyvä.
Minustakin on hauskaa, ainakin silloin tällöin, lukea kirjaa ilman oikein mitään ennakkotietoja. Tosin se tuttu ja hyväksi todettu kirjailija tekee sikasäkissälukemisesta turvallisempaa.

Liina said...

Toi on kyllä totta, mitä haastat tutusta kirjailijasta. Silloin ei ehkä ole niin väliksikään tietää itse kirjasta. Minustakin on kivaa lukea kirja tietämättä mitään siitä etukäteen, mutta joskus kyllä silti joudun lunttaamaan takakannesta, että mistä tässä on kyse, jos koen alkupuolella jonkun WTF-hetken.