13/02/2016

Satin Island

Sain joululahjaksi kosolti kiinnostavia kirjoja, ja päätin, että tänä vuonna luen ne kaikki vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana. Ensimmäisenä tartuin Tom McCarthyn uutuusteokseen Satin Island, vaikka joskus muinoin lukemani C ei jättänyt kovin myönteistä muistikuvaa.Satin Island oli toista maata. Löysin siitä ihan hurjasti, päähenkilö U:n prokrastinoidessa työpöytänsä ääressä ja tutkiessa milloin mitäkin kiinnostavaa, ajankohtaista ilmiötä.

U on antropologi, joka työskentelee jonkun sortin konsulttifirmalle - sellaiselle, jonka valovoimainen johtaja ramppaa maailmaa ympäri konferensseissa ja tiivistää aikaamme totuuksiksi/latteuksiksi (varmaan riippuu perspektiivistä, kumpaan leiriin kallistuu.) U:n firma osallistuu projektiin, joka on valtaisa ja määrittelemätön ja sellaisena kuin työ itsessään, tai ehkä sen rumimmat kasvot ja merkityksettömin puoli.

Löysin itsenikin, löysin itseni U:sta ja siitä, miten hän yrittää nähdä työnsä jotenkin merkityksellisenä, mutta enimmäkseen ei siinä onnistu, miten hän analysoi projektia ja siihen osallistuvien tunteita - mutta U on muutakin, yksinäinen, irrallinen, kaikkea, mitä minun elämäntilanteessani on vaikea olla (enkä sitä kyllä kaipaakaan.)

Pieni, valaiseva, hieno teos. Kiitos, bonusisä!

No comments: