13/04/2010

Mistborn: The Final Empire

Mikä tahansa kirja, jonka nimi on tyyppiä Alkuosa: Ja Loppuosa on väistämättä pöyhkeilevä JA kiehtova. Brandon Sanderson kirjoittaa Mistborn-sarjaa, jossa sarjan nimi on joka osan edessä. Kätevää.

Ensimmäinen osa on nimeltään Mistborn: The Final Empire. (Ei kätevää. Jos nimessä on sana "final", sen ei odottaisi olevan ensimmäinen osa. Hieman pelokkaana olenkin miettinyt, montako kertaa olen M:TFE:n ostanut luulleeni sitä "sen sarjan seuraavaksi osaksi".)


Brandon Sanderson on viime aikoina ollut vallan kuuminta hottia päästyään raapustamaan Ajan pyörää loppuun alkuperäisen kirjoittajan kuoltua. (Kevyet mullat, Robert - kattellaan sitä Ajan pyörää sitten, jos se joskus lakkaa pyörimästä.) Ei muuten käy Brandonia kateeksi.

Mutta M:TFE on Sandersonin ihan omaa tuotantoa, näppärä trilogian aloitusosa. Näppärä, koska se toimii kohtuullisesti omillaan, ja koska taikuussysteemi on ihan kiehtova ja ainakin omaperäinen. Lisäksi tematiikka on kiinnostava: mitä tapahtuu, kun ennustuksen sankari epäonnistuu?
Vähemmän näppärä kirja oli ehkä henkilöhahmojen osalta, joihin en juuri kiintynyt. Kirjan päähenkilö on Vin, 16-vuotias katulapsi ja varas, josta kapinallispomo Kelsierin avuliaissa käsissä muotoutuu aatelistoon soluttautuva nuori lady, taikuuden käyttäjä ja ... *drumroll* ... sankaritar TIETTY. Mainittakoon kanssa, että Vin on ehkä vähän rasittava aika ajoin.

Mutta, kyllä, aion ehdottomasti lukea muutkin osat. Koska olen jo ostanut ainakin yhden. Luullakseni. Ja koska pari kuukautta sitten arvoin tälle neljä tähteä. Eeppisestä fantsusta pitäville tämä uponnee kyllä.

No comments: