26/10/2011

Epätavallinen lukija

Olen tällä viikolla pitkästä aikaa käynyt kirjastossa ihan vaan tutkimassa hyllyjä. Yleensä nimittäin varaan netin kautta kaiken, mitä haluan lukea, ja se toimitetaan keskustan Kirjasto 10:n varaushyllyyn. Tässä on puolensa, mutta sattuman vaikutuksen saavat hoitaa muut, kuten esimerkiksi kirjablogit: Marjista on kiittäminen siitä, että hoksasin varata Alan Bennettin kirjan Epätavallinen lukija.


Epätavallinen lukija on eräänlainen yhteiskunnallinen satiiri, joka tarkastelee sitä, mitä tapahtuu kun Englannin kuningatar törmää palatsin pihalla kirjastoautoon ja hovinsa kauhistukseksi innostuu kaunokirjallisuudesta. Kirja on aika mainio; ensinnäkin on ihanaa lukea lukemisesta, koska silloin tietää lukevansa poikkeuksellisen älykkäistä ihmisistä. Toisaalta kirja on myös kohtuullisen hauska, vaikka etenkin valtionpäämiehistä ja -naisista siinä annetaan aika ankea kuva. Siitä olen samaa mieltä Marjiksen kanssa, että kirjan parasta antia oli nimenomaan lukemisen pohdiskelu - en ole kovin hyvä satiirien kanssa, mutta otaksun, että viiltävämpiäkin löytyy.

Hieman tosin masennuin siitä, ettei kuningatar pitänyt fantasiakirjallisuudesta.

Asiasta toiseen, ylihuomenna menen kirjamessuille useamman vuoden tauon jälkeen! Opiskeluaikana ravasin messuilla joka vuosi, mutta työelämään siirryttyäni ahdistuin viikonloppujen messutungoksesta niin, että murjotin messujen ajan kirjan takana kotona. En ole vielä varma, tulenko paikalle kantoliinan vai vaunujen kera, mutta sovitaan jo etukäteen, että jos joku hurjapää ajaa varpaidenne yli musta-oransseilla kärryillä, se en ollut minä.

4 comments:

marjis said...

Haa, onpas hauskaa että luit tämän! Kiitokset kuuluvat oikeasti avomiehelleni, joka työnsi tämän kirjastossa käteeni. :D

Hauskaa kirjamessuilua! Onneksi voit työntää väkijoukot tieltäsi vaunuilla. ;)

anni.M said...

hmm, tämän haluan lukea minäkin! hyvät satiirit on ehdottomasti minun heiniäni.

ja hyviä messuja, suosittelen kantoliinaa... vaikka oletkin jo vaubuvaroituksen antanut ;)

Booksy said...

Oi, hyvä kun muistutit tästä, laitanpa listalle talteen...

Liina said...

Marjis, kiitos myös avomiehellesi :D Hyvin työnnetty.

Anni, suosittelen kyllä, tämän parissa viihtyi. Ja luulen minäkin, että vaikka vaunuilla voisi keilata messukansaa tieltään, valitsen kuitenkin kantoliinan... Eikun hetkinen. Mitäs jos ostankin paljon kirjoja? Vaunuilla ne olisi helppo kärrätä kotiin. Hmmm.

Booksy, ehdottomasti! Ja hauskaa kirjamessuilua sinnekin - saanko tulla nykimään hihasta jos satutaan sinne samaan aikaan?