19/02/2013

Every Day

Locus antoi jälleen suosituksia siitä, mitä vuonna 2012 julkaistuista kirjoista kannattaisi lukea, mikä vinkkinä kerrottakoon muille listaorientoituneille.

Yksi listan kirjoista oli Helmetin Overdrive-palvelusta löytyvä David Levithanin Every Day, jonka kansi jätti ärtyneeksi - kirjailijan nimi vaikuttaa kiusallisella tavalla typotetulta, mutta ei ole sitä.


Itse kirja oli ihan hyvä, sikäli kun siihen pystyy tältä kiusallisuusasialta keskittymään. Se kertoo nuoresta henkilöstä, joka viettää jokaisen päivänsä eri kehossa - suurinpiirtein omanikäisessään, kirjan tapahtumahetkellä siis teini-ikäisessä. Hän rakastuu Justinin tyttöystävään Rhiannoniin ja alkaa kaivata pysyvyyttä. Seuraa kaikenlaista.

Every Day oli oikein sujuvasti kirjoitettu ja nopealukuinen. Konseptikin oli hieno. Päähenkilöllä oli kovin kehittynyt moraalin taju; hän oli kovin tarkka siitä, ettei vahingoita ihmisiä, joiden kehossa on. Tämä oli minusta melkoinen saavutus ihmiseltä, joka on joutunut hoitamaan moraaliset pohdiskelunsa käytännössä yksin - jos kirja ei muuten vaikuta fantastiselta, tässä vaiheessa viimeistään pitää ottaa hatustaan kunnon ote.

Levithanilla on muuten jännä pointti. Hän pistää päähenkilönsä kertomaan, miten kehot välillä ovat erilaisia aivan mielialaa myöten; miten fyysinen olemus vaikuttaa mielialan, psyykeen ... Levithan onnistuu joillakin tasoilla niin mainiosti, että välillä pohdin, josko hän itsekin olisi hyppinyt kehosta toiseen. Tuskin, mutta tässä tulee ehkä kirjan paras puoli hyvin ilmi: muistutus siitä, ettei omista lähtökohdista voi tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä siitä, millaisessa kontekstissa muut elävät.

12 comments:

Linnea / kujerruksia said...

Uuh, jännä. Minä en ole vieläkään oppinut käyttämään tuota overdrivea mutta pitäisi nyt opetella. Ja onneksi minun ei nyt tarvitse klikata tuota Locuksen listaa, katson vain blogistasi että mitä kannattaa lukea. ;)

ps. häiritsevä nimi!

Liina said...

Ei siinä Overdrivessa ollut vaikeaa kuin alkusäätö, mutta sitäpä ei sitten kannatakaan tehdä tulipalokiireessä.

Totta kai klikkaat Locuksen listaa! :D Heti!

Hippiäinen said...

Voih, lukemattomien kirjojen pino on - valehtelematta! - jo yli puoli metriä, mutta taasko joutuu lisäämään toivelistalle uuden...

Raija / Taikakirjaimet said...

Kirja ei sinänsä houkuttele minua (hahaa, etpäs saanut minua tällä kertaa kasvattamaan lukulistaani), mutta olin iloinen tunnistaessani sen Andre Norton -palkintolistalta nimenomaan arviosi vuoksi. Muuten olisin jäänyt pelkän Miévillen varaan (josta blogissasi on muussa yhteydessä keskusteltu varsin mielenkiintoisella tasolla).

Liina said...

Apua! Unohdin vastata! Anteeksi!

Hippiäinen, jos pitää pinon virtuaalisena, sen korkeutta on hankala mitata :D Minullakin on noin tsiljardi erilaista listaa, joille kerään kiinnostavia kirjoja o_0

Raija, pahus, yritys kyllä oli kova. Minäkin mulkoilin sitä Norton-listaa aika tiukasti, että pitäisikö noista monikin pyrkiä lukemaan, kyllä varmaan, raskasta on ihmisen elämä ja lukevan ihmisen elämä vasta raskasta onkin :D

Mikko "Tapiola" A. said...

Vaikuttaa kiinnostavalta kirjalta - laitoin varauksen HelMet:iin.

Se on vasta tulossa, mutta jo varattavissa.

Mikko A.

Liina said...

Mahtavaa tällainen toiminta :D

Lisäksi, onko teillä hankintabudjettia? Mulla olis ihan lyhyt parinsadan kappaleen ehdotuslista :D

Hippiäinen said...

Siis mitä, etkö sinä päivystäkään koneella jatkuvassa valmiustilassa siltä varalta, että joku kommentoi? Olen syvästi pettynyt. Oli kuitenkin näinkin tärkeä asia odoteltavana.

On minullakin virtuaalilistoja, mutta nekin alkavat olla masentavan pitkiä... :)

Mikko A. Tapiola said...

Jos hankintalistasi on fantasiaa, lähetä se Sini Neuvoselle (at) espoo.fi. Hankintaehdotukset ovat aina tervetulleita.

Mikko

Liina said...

Sini saa nauttia mun listoista useita kertoja vuodessa - ajattelin kokeilla tällaista rinnakkaista lähestymistapaa :D Mut okei, okei, laitan Sinille toiveet.

Liina said...

Hippiäinen, jaat tietenkin virtuaalilistasi useampiin osiin, kuten minä teen.

Sitten ... huoh ... niitä on enää masentavan PALJON.

Sini said...

Missäs se lista viipyy? Jään vuorotteluvapaalle 11.3. joten ensi viikon aikana pitäis tulla :D