03/02/2013

Angelmaker

No nyt, Hanna! Se uusi Harkaway: Angelmaker.


Seuraa osin fanityttöisä selostus: minä kyllä pidin tästä uudestakin Harkawaysta kovasti, mutta epäilen, että melkoista sontaa olisi Nick saanut rustata, jotten olisi pitänyt.

Angelmaker on hieman höyrypunkahtava teos, jossa eläkeikään ehtinyt agentti käynnistää maailmanlopun koneen ja gangsterin lempeä, kaidalla tiellä pysyttelevä poika, joutuu ongelmiin yrittäessään pelastaa maailman. Epäselvää on, siinä alkupuolella, keneltä maailma oikein pitikään pelastaa ja mikä on tarkalleen ottaen uhkan laatu - mutta kyllä se siinä selviää.

Ja välissä voi nauttia Harkawayn tekstistä, joka jälleen tuntuu siltä, että se on lähes liikaa - mutta ei se kuitenkaan ole, siitä nauttii aloituskappaleesta lähtien. Hitaasti mutustellen.

(Ja sitten kun vihdoin pääsee siihen maailmanlopun koneeseen asti: voi veljet, tämän takia juuri rrrrakstan Harkawayta. Kelle muulle tulisi mieleen löytää tällainen uhkakuva Heisenbergin epätarkkuusperiaatteesta?)

Mutta vähän jupistavaakin on. Päähenkilön, gangsterin pojan Joen, rakkauskuvion nainen on paperinohut supertytsy ja sellaisena hieman tylsä. Ehdottoman sääli onkin, ettei Harkaway saa supernaiseensa samanlaista ytyä ja luonnetta kuin eläköityneeseen agenttiinsa Edieen, joka onkin koirineen kirjan (tai ehkä kirjahyllyn) kiinnostavin hahmo. Pääroisto sen sijaan ei ollut ihan niin kiinnostava, etenkään siihen Heisenberg-ongelmaan verrattuna, joka oli parhaimmillaan hyytävä. Enkä minä siitäkään ollut aivan varma, miten Joe kirjan edetessä itsensä löysi. Olisi minusta voinut löytää itsensä toisellakin tavalla.

Niin tai näin, pidin silti kovasti. Täydellinen olisikin ehkä ollut liikaa sydänparalleni.

2 comments:

hanna said...

No huh, oon pidätellyt henkeä, alkoi käydä jo aika raskaaksi! Ja jännetuppitulehduskin on siitä F5:n hakkaamisesta.

Mutta arvostan, 5/5, kuulostaa erittäin lupaavalta. Pitäähän se nyt sitten laittaa lukulistan kärkisijoille! En ole ihan ykkösfani (vielä?), Gone Away World oli hyvä mutta ajoittain vähän uuvuttava, mutta palataanpa asiaan Angelmakerin jälkeen!

(Helsingin kirjastolaitos on ystävällisesti hamstrannut neljä kappaletta Angelmakereita. Vinkiksi muillekin että nopeat saavat vielä omansa suoraan hyllystä.)

Liina said...

No voihan pahus, nyt et minun vuokseni pääse neulomaan! Mutta valintoja on tehtävä.

Tiedätkö, luulen tietäväni, mitä tarkoitat uuvuttavalla, ja tämäkin oli sellainen ajoittain. Joku voisi myös sanoa, että Harkaway on ajoittain niin terävä, että hyvä kun ei itseään leikkaa.

Mutta koska olen fanityttölö, tanssin yli moisten uuvuttavuuksien kepeästi kikattaen!