23/10/2014

Range of Ghosts

Elizabeth Bear oli kesällä Finncon-vieraana, ja vaikutti niin sympaattiselta kunniavieraspuheessaan, että minä siinä saman tien varasin mobiilisti kaiken, mitä kirjastossa Bearin tuotannosta varattavissa oli (ja muutin radikaalisti mielipidettäni häneltä aiemmin lukemistani kirjoista, mikä on luultavasti hyvin väärin tehty.)Range of Ghosts päätyi ensinnä luettavaksi, sillä jollain (toisellakin) roistolla oli siitä varaus. Teos aloittaa sarjan, mikä on tietenkin fantasiagenrelle tyypillistä ja etenkin loppua kohden ilmeistä (tarina ei siis  paketoidu kovin siististi.)

Miljöö on omintakeinen: enimmäkseen liikutaan aroilla, hevosilla, nomadiheimoissa. Vähän myös vuoristokaupungissa. Päähenkilöinä on kaksi perimysjärjestyksestä syrjäytettyä, nuori mies (Temur) ja nuori nainen (Samarkar). Vaikka takakansi muuta antaa ymmärtää, kumpikaan ei janoa kostoa tai valtaistuinta, vaan tilaisuutta elää elämäänsä. Etenkin Samarkar on uhrannut paljon tämän tilaisuuden vuoksi - mutta muitakin voimia on liikkeellä.

Pidin Range of Ghostista kovasti. Bear on taitava ja monipuolinen kirjailija, ja sen ohella, että hän kirjoittaa kovin kiinnostavasti esimerkiksi siitä, mitä äitiyden mahdollisuuden menettäminen voi merkitä, on hän onnistunut luomaan myös aidosti ihmeelliseltä tuntuvan maailman.

Jos nyt jostain narisen niin siitä, ettei Bearin teksti ole vielä koskaan tuntunut aivan täysin omalta. Joudun yleensä tappelemaan sen kanssa hieman; niin nytkin. Lukukokemus oli kuitenkin aiempaa miellyttävämpi ehkä siksi, että päätin hyväksyä sen, ettei tämä nyt mene ihan kuin vettä vain. Ja sitten se ikään kuin meni paljon paremmin. Tietty.

PS. Huomenna mennään kirjamessuille, kirjamessuille, kirjamessuille, huomenna mennään ... no okei, olen hiljaa.

PPS. Mutta siis oikeesti, kirjamessut, miten voi olla. Voi että. Siellä on kirjoja ja tovereita. Voiko parempaa olla? Voi, sillä ohessa on myös viini, ruoka & paha krapula -messut. Siis kirjoja, tovereita ja kuohuviiniä. Jipii!

3 comments:

snna k said...

Sait kiinnostumaan kirjasta. Goodreads auki - nyt.

Kirjamessut nam..! Miltähän siellä tuoksuu.. Täällä on yksi kirjakauppa, johon poikkean välillä ihan vaan vetämään kidukset täyteen sitä tuoksua <3 Ehkä käyn siellä huomenna ja ostan pullon cavaa ja messufiilistän! Ai vitsit, mun pitää selvästi joskus mennä kirjamessuille.

Siina said...

Kirjamessut! Kirjamessut! Viinimessut! Ei mulla oikeastaan muuta.

Liina said...

Katos vaan, snna k - väitän, että bloggaajapassini messuille on tienattu, jos olen saanut yhden ihmisen kiinnostumaan niistä :D Blogi kiittää!

Toivottavasti tykkäät kirjasta, jos sen luet. Minä ainakin tykkäsin kovin.

Tuoksusta en muuten messujen osalta osaa sanoa. Yritän tänään nuuskia ja palaan sitten raportin kanssa!

Siina, niin juuri! Ei mullakaan oikeestaan muuta!