27/11/2014

Homeland

Homeland ei alkanut kovin lupaavissa merkeissä. Ensinnäkin se oli jatkoa Little Brotherille, josta pidin ihan hurjasti, ja toisaalta olin vähän aiemmin lukenut Cory Doctorow:lta myös Pirate Cineman, josta en pitänyt niin hurjasti. Eikä alku ollut ihan kovin hyvä.


Mutta sitten kirja jotenkin asettui. Se oli yhtäkkiä ihan just sitä, mistä pidin niin hurjasti Little Brotherissa.

Homeland alkaa Burning Man -festareilta, jotka ihan oikeasti ovat olemassa, vaikka kuulostavat just siltä, että tosimaailmassa moinen ei onnistuisi. (Piti tämäkin googlata.) Homma vaikuttaa homeiselta namedroppailulta, vaikka Doctorow varmasti on vain aidon innoissaan asiastaan (ja kylmähaudutetusta kahvista, johon tässä vaiheessa suhtauduin jo avoimen vihamielisesti, vaikka se kyllä muuttui sittemmin.) Sitten vanha tuttu ilmestyy paikalle, tökkää päähenkilö Marcuksen käteen muistitikun, korvaan ohjeita ja tulee kidnapatuksi.

Tässä vaiheessa olin että hohhoijaa ja kirosana. Katsokaa kun Little Brotherissa kyse ei ollut tällaisista jutuista, salaperäisistä kohtaamisista ja sen sellaisesta. Se oli elämänmakuisempi.

Mutta onneksi Homeland parantaa menoaan kuin sika juoksuaan. Yhtäkkiä sekin on elämänmakuisempi. Takakannen nuljusta esittelystä poiketen Marcus poimii sellaisten ongelmien kanssa, jotka eivät ole kovin selvärajaisia. Vastoinkäymiset eivät ole kaunokirjallisen dramaattisia tai jotenkin ... juonenkuljetuksellisia. Tykkäsin siitä ihan hirveästi; Doctorow esittelee jälleen yhteiskunnan, joka ei - luojan kiitos - ole ihan vielä omamme, mutta ei valitettavasti kovin kaukanakaan. Ja siinä yhteiskunnassa kirjan henkilöt elävät, ja juoni toimii mainiosti arkisemmalla tasolla. Vaikka tietenkin tässäkin on tosi isoista jutuista kyse ja sitä rataa.

Doctorow jättää monta juonen kuviota ihan auki kirjan lopussa, mutta hyvä niin. Sellaistahan elämä on.

Infodumppeja Doctorow jakelee myös aivan ilman ainuttakaan anteeksipyyntöä. Se on hyvä: ne toimivat. Ja siinä, missä Pirate Cinema oli jotenkin pikemminkin lannistava kuin innostava, Homeland on nimenomaan innostava.

Niin ja nyt kyllä aion kokeilla sitä kylmähaudutettua kahviakin.

4 comments:

Siina said...

Voitko kertoa mitä on kylmähaudutettu kahvi? Yst. terv. Ai mikä google?

Liina said...

Käsittääkseni se on kahvia, joka haudutetaan kylmään veteen jääkaapissa useamman tunnin aikana, suodatetaan ja juodaan. Maistuu kaikesta päätellen sateenkaarilta, taikapölyltä ja yksisarvisten naurulta - pakkohan sitä on kokeilla.

MEIDÄN on pakko kokeilla. Tsekkaan tarkemmat ohjeet myöhemmin.

Siina said...

Uu! Odotan kutsua kahville! Voin tuoda pullat.

Kuulin muuten, että Tallinnassa juodaan senmoista kahvijuomaa, johon hyrspäytetään sekaan raaka muna blenderissä ja se on kuulemma tosi samettista. Että kaikkea ne keksii! Ja minä se vaan jannaan suodatinkahvissani ikuisesti aamenplottis.

Liina said...

Pullan lupailu saattaa jouduttaa kutsua huomattavasti - olen vähän hidas.

Pakko myöntää, että mieluummin silti nautin suodatinkahvini munatta. Vaikka en toki ole kokeillutkaan. Mistä sitä taas tietää, mitä tulee missanneeksi ennakkoluulojensa vuoksi.