30/01/2016

Chimpanzee

Valitsin Darin Bradleyn Chimpanzeesta äänikirjaversion, ja sainkin ääninäytelmän, jonka jälkeen tavalliset äänikirjat eivät tuntuneet paljon miltään.Chimpanzeessa siis lukijoita on useita ja äänimaisemaan on panostettu. Hieno kokemus, vaikka se osin teki hommasta myös vaikeamman - siis välillä oli vaikea saada selvää.

Chimpanzee sijoittuu lähitulevaisuuden Amerikkaan. Talous on romahtamassa hiljalleen, eikä koulutus takaa enää mitään. Mitä tapahtuu, kun ei voi maksaa jättimäistä opintolainaansa takaisin? Sen tilanteen edessä on kirjan päähenkilö ja minäkertoja Benjamin Cade, joka on saanut fudut kirjallisuudenopettajan pestistään ja maksaa nyt lainaansa takaisin osallistumalla työkomennuksille ja ... muistintyhjennysoperaatioon. Kaikkea ei viedä, mutta kaikki tutkinnon kautta hankittu viedään.

Mutta mitä jää ihmisestä, kun valtavia aukkoja tulee mieleen? Keskellä kaupunkien levotonta ilmapiiriä Benjamin yrittää jättää itsestään jotain ja siirtyy pitämään luentoja keskellä puistoa.

Chimpanzee on aika pieni kirja, ja synkkyydessään harvinainen tässä pienessä synkässä romahduksen jälkeisten kirjojen kentässään. Vai pitäisikö sanoa, että kirja kertookin siitä, millaista on elää sortuman keskellä?

Pidin kokemuksesta - ja tämän ääninäytelmän jälkeen on vähän vaikea puhua pelkästä kirjasta - kovasti. Suosittelen.

5 comments:

Linnea / kujerruksia said...

Jaha, pitää tsekata. Näyteltyjä kirjoja on kiva kuunnella, etenkin jos ehtii vähän pitempään kerralla. Neverwherestä ja Good Omensista olen kuullut oikein mainiot radioteatteriproduktiot, suosittelen. Ainakin Neverwhere on myös Audiblen valikoimissa.

Liina said...

No kyllä suosittelen! Tää oli mainio, voisit tykätä!

(Mulla on joku juttu, että en osaa suhtautua radioteatteriin kuten pitäisi, menen sellaiseen "ja tässä, sivulla 28, selvästi jätetty kolme lausetta pois" -moodiin, aion opetella siitä pois, se on ihan tyhmää. Ja kyllä olen leffassa samanlainen.)

Artsi said...
This comment has been removed by the author.
Artsi said...

Kuullostaa ihan nykypäivän Yhdysvalloilta. http://blogs.wsj.com/economics/2015/05/08/congratulations-class-of-2015-youre-the-most-indebted-ever-for-now/

Liina said...

Niin kyllä kuulostaa. Paitsi noi muistiterapiat, toivoakseni. Kauheaahan tuo on.