17/08/2008

The Fade

Ostin Chris Woodingin The Faden ihan vaan siksi, että kuvittelin sen sijoittuvan johonkin vedenalaiseen kaupunkiin - kaunis kansikuva hämäsi.

Ei se sitten sijoittunutkaan meren alle, vaan maan; päähenkilö asui luolamaisessa kaupungissa kuunsa pinnan alla. Pinta oli käytännössä asumiskelvoton auringon tappavan säteilyn vuoksi.

Tässäkin päähenkilö on salamurhaajatar, joka kompastuu salajuoneen jouduttuaan vihulaisten vangiksi. Sarjamurhaajatar tekee juonesta omat johtopäätöksensä, eikä aio jäädä toimettomaksi kun kaupunkia ja kansaa uhataan.

The Fade oli mainio, vaikka lupaus vedenalaisuudesta karusti petettiinkin. Asiat eivät olleet kovin yksiselitteisiä, kerronta eteni sekä menneisyydestä kirjan alkuhetkeen että alkuhetkestä eteenpäin (ja toimii hyvin), eikä onnellinen loppu ole itsestäänselvä asia. Kuun alla asuu kulttuureita, jotka ovat niin eristyksissä asuinpaikassaan, että avaruusoopperan sijaan nähdäänkin oma, pieni maailmansa.

Suosittelen.

1 comment:

Perttu, tapanila said...

Hei Liina, huomasin aamulla että pidät kirjablogia kun surffasin Sonjan koneelta silmät ristissä, ja katselinkin jo pari sun arvostelemaa scifipläjäystä mitkä pitää laitaa varaukseen kirjastosta heti kun saan luettua ne nyt lainassa\varattuna olevat n. 20 scifi kirjaa.

Tarkoituksena ois siis lukea seuraavaksi kaikki lukemisen arvoinen scifi mitä on ehtinyt tulla tällä vuosituhannella. (kun jostain syystä luin viimeksi paljon scifiä joskus kauan aikaa sitten)

Urakan aloitin joskus kevät talvella törmättyäni sattumalta Kevin J. Andersoniin, jonka tekeleteet luin(Dune & Saga), ja joista tykkäsin enemmän kuin mistään mitä olen lukenut pitkään aikaan. (viihde arvo on aika korkealla, ja luettavuus on huipussaan, vaikka saaga onkin monisäikeistä, Kevinin ja Pojan Dyyni kirjat taas ovat mielestäni jopa parempia kuin itse Frank Herbertin)

En tiedä osaanko siltä saralta suositella itse siis muuta, paitsi Dan Simmonssin Ilium/Olympos kirjoja, mutta ne oletkin varmaan jo lukenut, ainiin jo edesmenneen C. Clarken :( ja Baxterin uusi trilogia on hyvä(uusinta osaa luen juuri nyt).

Palailen asiaan jos löydän jonkun helmen noitten nykyisten lainakirjojen joukosta, tai saan muuten vaan jonkun väläyksen jostain hyvästä kirjasta.

Ei mulla muuta, hyvää alkanutta syksyä!