27/04/2012

The Heroes

The Heroes on Joe Abercrombien tuottama sotaisan fantasian yksittäisteos - ei siis osa mitään sarjaa - joka sijoittuu samaan maailmaan First Law -trilogian kanssa. Siinä pohjoisen miehet ottavat yhteen keisarikunnan kanssa. Vai olikos se kuningaskunta.


Oli mikä oli, TH on ihan taattua Abercrombieta. Paikoin hauska, usein brutaali. Abercrombie kuvaa tapahtumia useamman päähenkilön silmien kautta - molemmin puolin rintamalinjoja - ja taistelukohtauksissa sivuhenkilöiden näkökulmat usein ketjutetaan (tiedättehän, henkilö A kuolee rumasti kiitos henkilön B jonka seuraavassa kappaleessa päästää päiviltä henkilö C joka kohta heittää lusikan nurkkaan henkilön D avustamana joka... No, tajuatte varmaan idean.)

Kirjana TH oli minusta jotenkin tasapainoisempi kuin yksikään First Law -trilogian opuksista, joissa usein alkutoimiin oli panostettu neljä viidesosaa ja loppu juostiin läpi jäljellejäävässä viidesosassa. Tästä plussat. Se, miksi kirja on kirjoitettu (puhumattakaan siitä, miksi minä sen luin) on kuitenkin vähän epäselvää. Ehkä Abercrombie haluaa puhua sodan brutaaliudesta? Epäilen kyllä hieman, sillä vaikka etenkin hahmojen äänensävy sotaa kohtaan on hapan ja sotaintoilijoita kohtaan happamampi, viisisataa sivua sotakuvausta antaa kyllä vaikutelman siitä, ettei fiktiivinen väkivalta ole kirjailijan suurin inhon kohde. Toisaalta kirja on suuremman juonensa puolesta hieman irrallinen - ainakin minusta - joten ehkä se on vain kirjoitettu väkivaltaviihteestä ja fantasiasta pitäville.

Niin, kyllä The Heroesin parissa viihtyy, sillä strategiat ja niiden toteutuminen kuvataan melko kiinnostavasti - itse en niin välittänyt kaikesta väkivallasta. Se kyllä kävi ilmi, että keskiaikaistyyppinen sotiminen on mutaista puuhaa. Välillä odotin, että mutaa alkaa kohta tihkua kansien välistä.

4 comments:

Booksy said...

Tämä on ollut minulla tilauksena Amazonista jo noin tuhat vuotta... en ymmärrä mitä maagista hetkeä siellä oikein odotellaan koittavaksi ennen kuin paketti laitetaan postiin? Jotain planeettojen konjunktiota? Siirryn kohta The Book Depositoryyn...

Liina said...

Amazon ... siihen voi aina luottaa :D Peru tilaus ja siirry sinne BookDepoon, näet ehkä kirjasikin joskus.

(Tuli muuten masentavasti mieleen, että Amazon ei aina muista kertoa, jos painos tilatusta kirjasta vaikka olisikin loppu. "Juuri nyt ei ole tätä mutta teemme kovasti töitä että saamme pakettisi matkaan minä vuosisatana tahansa tässä.")

Raija said...

Olisin mielelläni lukenut ketjutusta pitempäänkin... olisiko sinulla riittänyt ilmaisuja hengen heittämisestä henkilö Ö:hön asti? :) Se olisi jo abercrombie-luokkaa.

Liina said...

Arvaa tekeekö nyt mieli kokeilla? Joskus vuoden päästä näette ehkä tuloksen :D