17/01/2013

The Dragons of Babel

Joskus nuorna plikkana en ollenkaan ymmärtänyt Michael Swanwickin Rautalohikäärmeen tyttären päälle, syistä, joita en todellakaan nyttemmin ymmärrä. Ehkä halusin fantasiani puhtoisen kiillotettuna? Mutta se aika on nyt poissa, ja Swanwickin uudempi teos, The Dragons of Babel, oli sanalla sanoen sikahyvä.


Kirjan päähenkilö Will joutuu erinäisten sattumusten vuoksi pakenemaan kotikylästään ja päätyy (pakolaisleirin kautta) Babelin kaupunkiin. Siellä hänestä tulee erinäisten seikkailujen kautta huijarin apupoika: tarkoituksena on toteuttaa vuosisadan vedätys.

Swanwickin maailma on ihan mahtava. Fantastinen sekoitus nykymaailmaa (pakolaisleirejä! McDonalds!) ja kaikenlaista kummallista, yliluonnollista ja höyrypunkahtavaakin. Kaikki istuu kirjaan saumatta. Tarinakin toimii ja pääjuoni oli tarpeeksi ovela tai minä tarpeeksi huolimaton lukija yllättyäkseni ja ilahtuakseni. Paikoin juoni tuntuu hieman pitkitetyltä, enkä jälkikäteen ole aivan varma kaikkien koukeroiden tarpeellisuudesta, mutta noidenkaan kohtien aikana ei lukijalle tule tylsää.

Riemastuttavaa, kerta kaikkiaan.

Luin tämän muuten Kobon kännysovelluksella; pakko sanoa, että Kindlen versio on parempi. Kobossa on kaikenlaista lukukokemuksen kannalta epäolennaista hilavitkutinta, mutta esimerkiksi kokonaiskäsitystä kirjan pituudesta on ihan mahdoton saada.

5 comments:

Raija / Taikakirjaimet said...

Yritän lukea rivien välistä... eli voisitko nyt suositella Rautalohikäärmeen tytärtäkin? Se lojuu tuossa melkoisen lähellä, (kirja, ei tytär).

Minä olen muuten vain kerran ostanut Kobolta epubeja, ja vieläkään en ole yhtä niistä saanut auki, eikä asiakaspalvelusta ole ollut apua.

Liina said...

En sinänsä lupaa mitään, koska muistan Rautalohikäärmeen tyttärestä aika vähän, mutta luulen kyllä, että nyt pitäisin siitä huomattavasti enemmän. Pitää ehkä ottaa uusintalukuun, koska meiltäkin se löytyy!

Käsittämätöntä hommaa Kobolta! En mä nyt niitä ehkä muutenkaan suosittelisi kovin suurella innolla, mutta tuo kyllä kruunaa kaiken.

Anonymous said...

Koska en enää pääse kommentoimaan Discount armageddonin arvioon, kerron sit tässä ihan aiheen vierestä, että Seanan McGuire kommentoi blogissaan sitä kantta
http://seanan-mcguire.livejournal.com/489946.html

Anonymous said...

Joo ja en tajuu miks multa ei kysytty tunnistautumista. Kokeilen uusiksi, mut jos ei nytkään kysy niin tää on Sini.

Liina said...

Spämmifiltteri on mennyt ihan hysteeriseksi!

Kiitos linkistä :D Pitää lukea tarkemmin huomenna, mutta varsinainen vastustukseni ei kohdistunut puolialastomuuteen (olen melko lailla paljon sellaisilla kansilla varustettuja kirjoja lukenut, myös julkisissa ja täysin paatuneena) ... mutta kun se kansi oli niin tyylitön :D