15/05/2013

The Panopticon

Vaikka Jenni Faganin The Panopticon kuuluu sarjaan kirjoja, joista en ollenkaan ymmärrä, miksi varasin ne kirjastosta, olen tosi iloinen, että varasin.


The Panopticon kertoo laitoskierteeseen joutuneesta Anaisista. On eräs poliisi, koomassa, ja näyttää siltä, että nuorisovankila odottaa. Sillä välin odottaa Panopticon, uusi nuorisolaitos. Mutta peli on selvä: jos Anais vielä kerran mokaa, ei hyvä heilu.

Panopticon viittaa filosofi Jeremy Benthamin suunnittelemaan vankilakonseptiin, mutta Anais ei kohtaa uudessa laitoksessaan pelkkää valvontaa. Meinasin tähän kirjoittaa, että "hän löytää ystäviä" tai jotain muuta tämän kirjan kontekstissa kornia - siitä ei oikeastaan ole kyse. Fagan kirjoittaa takakansiliepeen mukaan sitä, mitä näkee, ja tätä kirjaa lukiessa tuntuu kuin lukisi elämää. Hienovaraiset sosiaaliset suhteet eivät pelkisty edes niin hienoon käsitteeseen kuin ystävyys.

Anais on melkein koko ajan aineissa, mitä kukkahattutätiminäni toki aluksi paheksui. Mutta sen ei pidä antaa hämätä. Anais on päähenkilöistä parhaita, arvaamattomuuden voima elinympäristössään, mutta kuitenkin kokonainen ihminen. Harvinaisen voimakaskin.

The Panopticon oli hieno kirja, tosi hieno. Jotenkin tuntuu toiveikkaalta, että nuorille kirjoitetaan tällaista. Eikä tee aikuisillekaan lainkaan pahaa.

5 comments:

Lukutoukka said...

Tämän äänikirjaversio oli aivan mahtava, lukija todellakin tavoitti hyvin äänen. Kuuntelin ensimmäisen puolen äänikirjasta yhteen putkeen, vaikka välillä teki pahaa. Erittäin intensiivinen kirja.

Liina said...

IHAN MAHTAVAA! Joku muukin on lukenut tämän! JA tykännyt! Tekisi mieli halata, anteeksi, kiihdyin :D

Anna Maria said...

Mielenkiintoista! Mulle rupes tulee pahoja viboja jo tosta kirjan nimestä..

En tiedä, onko sulla tapana vastailla haasteisiin tms. Mutta vastailin blogissani kysymyksiin ja keksin omia ja laitan ne nyt eteenpäin myös sulle, vastaile jos kerkeet/kiinnostaa! :)

http://rainwilds.blogspot.fi/2013/05/tunnustuksia-ja-kysymyksia-liebster.html

sannabanana said...

Pistettävä mieleen tämä, erinomaisen kuuloinen, kiitos!

Liina said...

Sannabanana, toivottavasti tykkäät! Tätä on kyllä aika helppo suositella :)