01/04/2014

Beyond the Rift

Lisää novelleja, jeah beibe jeah. Peter Wattsin Beyond the Rift -kokoelma on hyvin selvästi Wattsia, millä tahdon sanoa, ettei kovin hilpeä. Vaikka välillä tosi hauska.


Siinä vaiheessa siis etenkin tosi hauska, kun otetaan käsittelyyn The Thing -leffa. Olin riemusta litteä!

Muutoin on hassua, miten selvästi Wattsin ihmiskäsitys puskee kirjassa läpi. Itse asiassa Wattsin näkemys ihmisestä tulee niin kirkkaasti läpi kaikista tyypin teksteistä, että käsittääkseni on olemassa näkemys, jonka mukaan Watts vihaa ihmisiä. Minä kuitenkin aina erehdyn pitämään häntä jokseenkin kiusallisen tarkkanäköisenä ja luultavasti realistina. Eihän Watts ehkä kauneinta ja lempeintä kuvaa ihmisyydestä maalaa, muttei rumintakaan. (Ja aina kannattaa pitää mielessä se, ettei kukaan luultavasti yksinään onnistu kokonaiskuvaa antamaan.)

Sitten luin myös arvion, jossa osuvasti huomautettiin kokoelman työntävän naiset jonkinlaiseen epämääräiseen toiseuteen - jos kiukulla kärjistäisin, voisin väittää, että Wattsin on näyttää olevan helpompi ymmärtää avaruusolentoa kuin naista, haha. Mutta en kärjistä, koskapa itse en ottanut teksteistä osumaa (se saattaa kertoa lähinnä siitä, että suhteellisen helpolla on tässä elämässä päästy.) Jälkikäteen on kuitenkin myönnettävä, että kyllä tässä kritiikissä perää oli.

No comments: