30/05/2014

The Lord of Opium

The Lord of Opium oli jatko-osa, mutta ei se mitään, Nancy Farmer otti ihan kivasti huomioon meidätkin, joille moinen tuli yllärinä. Mukaan sai tulla kuka tahansa.


Premissi on sen kaltainen, että iso osa Yhdysvaltain eteläosaa on muuttunut Huumetasavallaksi. Huumeparonit tuottavat kukin valitsemaansa substanssia ja pitävät kovalla kädellä huolta itsestään, valtakunnastaan ja työläisistään. Matt huomaa yhtäkkiä, melko nuorena, olevansa Opiumin herra - edellinen kun ottaa ja kuolee, ja elintenluovutusklooniksi kasvatettu Matt onkin lainopillisen tempun kautta virallisesti tyypin uusi inkarnaatio.

Vaan miten ottaa haltuun huumetila, puolustaa sitä ulkopuolisilta ja samalla yrittää pelastaa tilan mikrosirukontrolloidut työntekijät?

Mikrosirukontrolli kuulosti ihan älyttömältä ajatukselta. Pahimmillaan invasiivinen aivokirurgia oli mennyt sille tasolle, että ihmisparat ehdollistettiin toistamaan yhtä toimintosarjaa. Nämä onnettomat eivät osanneet syödä, juoda tai käydä vessassa ellei heitä siihen komennettu. Minusta moinen järjestely kuulosti ihan käsittämättömän epäkäytännölliseltä - kuka hemmetti niitä vessavuoroja jaksaa valvoa?

Huumetasavallatkin oli konseptina jotenkin vähän pölö, anteeksi vain. Että tässä nyt on tehty sellainen sopimus, että minä täällä kasvatan vain oopiumia, enkä koske kannabikseen, saati tomaatteihin, sillä mikäs nyt vainoharhaiselle huumeparonille paremmin sopisi kuin kaiken ruoan toimittaminen ulkopuolelta? Eipä juuri mikään.

Mutta kaikesta huolimatta, kuitenkin, välillä vähän pölö The Lord of Opium toimii hienosti. Matt on kovan tehtävän edessä: miten hän voi säilyttää asemansa ja auttaa muita? Jos hän murentaa Opiumin, kohta on tilalla joku pahempi, eikä kukaan tilan orjista ainakaan hyödy - nyt on tasapainoiltava varovaisesti.

Kirja myös etenee sujuvasti. Tapahtumia riittää, enkä tällä tarkoita taistelukohtauksia, vaan kohtauksia ihmisten elämässä. Sellaisia, jotka saavat Mattin - ja lukijankin, siis minut - pohtimaan asioita.

Tykkäsin, siis. Tykkäsin kovasti.

EDIT. Spämmisateen vuoksi suljin kommentit.

No comments: