30/12/2014

Carnival

Sain jonkinlaisen potkun takamuksiin: pitäisi kirjoittaa jotain tänä vuonna lukemistani kirjoista, ihan vain, että voin sitten olla tekemättä mitään 2014 -koostelistausta, tiedättehän, jäi viime vuonnakin tekemättä ja niin vain oli kaikilla kevyempi olo.


Joten Elizabeth Bearia. Carnival oli viimeinen kirjoista, joita Finnconissa istuessani kännykälläni varailin. Eläköön kirjastolaitos.

Carnival kertoo naisten hallitsemasta planeetasta, johon tulee pari valloittavan imperiumin lähettilästä, miehiä, joiden pitää olla homoja - naiset eivät halua vaivoikseen sotaisia heterouroita. Sitten planeetalla käy niin, että mestan sisäpolitiikka sotkeutuu pahan kerran ulkopolitiikkaan. Seuraa seikkailua.

Minusta Carnival oli oikein passeli. Vähän noin lähtökohtaisesti vierastan sellaista meininkiä, jossa sorrettu osapuoli (perinteisesti nyt vaikka naisväki) ottaa vallan ja alkaa sitten sortaa sitä toista osapuolta (tässä tapauksessa siis miesväkeä) - ei sillä, etteikö niin voisi käydäkin. En vain kannata sellaista.

Tarinana Carnival toimi mainiosti, kun pääsin yli siitä ensimmäisten sadan sivun tökinnästä. Ajoittain koin lieviä vaikeuksia epäuskoni sivuuttamisessa, mutta niistä pääsin yli, kun päättäväisesti heittäydyn tarinan vietäväksi.

Olen tämän katsauksen jälkeen vakuuttuneempi Bearin kirjoittajankyvyistä: jopa niin vakuuttunut, että aion aivan lähivuosina lukea ne kirjat, jotka hänen tuotannostaan omistan.

No comments: