04/05/2008

Black Man / 13

Meillä on koko talous lukenut Richard Morgania: ostin kanssanisäkkäälle synttärilahjaksi Muuntohiilen ja itse luin uutta Black Man -kirjaa.

Sivulla 300 olin jo koko lailla valmis julistamaan Black Manin viiden tähden opukseksi, mutta valitettavasti joku mammuttitauti oli iskenyt, ja viimeiset 100-150 sivua tuntuivat vähän turhilta.

No, kirja oli silti melko mainio: nopeatempoinen trilleri, joka sijoittui satakunta (vai olikos se 200) vuotta tulevaisuuteen. Marsia asutetaan, ja esimerkiksi USA on kaatunut omaan mahdottomuuteensa. Tavallisen lisääntymisen ohella lisää ihmisiä on tuotettu geeniteknologialla; variantteja on moneen lähtöön, joista pelätyimpiä alfaurosvariantit. Siis variantti 13.

Nyt sitten kirjassa yksi variantti 13 jahtaa toista saman variantin edustajaa, joka on kiusallisella tavalla hankkiutunut eroon avaruusaluksellisesta ihmisiä jo. Ongelma ei kuitenkaan ole sarjamurhaajahenkinen vaan poliittinen, ja se ehkä tekikin tästä kiinnostavan. Sarjamurhaajia kun usein mahtuu 13 tusinaan, pun intended.

Tykkäsin päähenkilöistä. Tykkäsin myös ei-niin-kovin tavallisista juonenkäänteistä, vaikka loppua kohti meni ehkä vähän lässyksi paikoin. Tykkäsin myös kirjoitustyylistä, vaikka ei tämä varmaan sovi kellekään joka ei halua lukea sanaa "fuck". Useita satoja kertoja.

2 comments:

oliivia said...

Tää on nyt ihan OT tässä kohtaa mutta käväisin nopsasti tuolla sun Goodreadsin puolella.
Ite oon tykännyt Pratchettista paljonkin (näköjään samoista eniten kuin sinäkin :)), Gaimanilta en ole lukenut kuin Good Omensin joka on HUIPPU (niin ja jonkun verran Sandmania sarjakuvamuodossa). Niin asiaan: mitä Gaimanin kirjoista suosittelisit?

Liina said...

OT on oikein tervetullutta :D

Gaiman on loistava sarjiskirjoittaja (ja Good Omens on tosiaan HUIPPU) - mutta Gaimanin romaaneihin pitää suhtautua suuremmalla varovaisuudella. Ne on välillä vähän keskinkertaisia.

Itse lukisin ehkä jonkun Gaimanin novellikokoelmista:
Smoke and Mirrors tai Fragile Things.

Romskuista Stardust on ollut mun mielestä hyvä, vähän niinkuin satu aikuisille. Ja lapsille kirjoitettu Coraline taas on ihan mainio, joskin aika pelottava, siis minusta :)

Hei liity säkin Goodreadsiin? :D