06/08/2012

After the Apocalypse

Maureen F. McHugh on erikoistunut kirjoittamaan siitä, mitä tapahtuu kun yhteiskuntarakenne romahtaa. Kyllä minäkin tiedän, mitä silloin tapahtuu: silloin me kaikki kadumme ostamiamme sähköisiä kirjoja.

After the Apocalypsessa tapahtuu muutakin, sillä yhteiskunta voi romahtaa lukemattomin eri tavoin. McHughin tarinoissa se käy kyllä usein hitaasti. On zombialue, jolla on rangaistussiirtola; teini-ikäinen, jonka äiti on sairastunut uuteen prionitautiin; likaisia pommeja, jotka aiheuttavat nuorelle pojalle erikoisen muistiongelman ja vaikka mitä muuta.


Useissa tarinoista katastrofi on siis hiljainen, hidas ja juuri käynnistynyt; toisaalla nähdään pakolaisvirtoja ja selviämään pyrkiviä perheitä. Suosikkitarinani olivat sydäntäsärkevä niminovelli After the Apocalypse ja unenomainen Going to France, jossa ihmisillä on yhtäkkinen tarve lähteä Ranskaan.

AtA on yksi tasapainoisimmista ja kiinnostavimmista novellikokoelmista, joita olen lukenut. Se on hyvä juttu; toivo novellien suhteen oli jo lähes menetetty.

6 comments:

Raija / Taikakirjaimet said...

After the Apocalypse nousi minulla viime vuoden parhaimpien luettujen kirjojen joukkoon. Äänestin nimikkonovellia Hugo-ehdokkaksikin, mutta ilmeisesti McHughia oli luettu sen verran harvalukuisesti, että novelli ei mennyt läpi.

Meinaatko lukea kirjailijalta muuta?

Hyllytonttu Tiina said...

Mieheni luki tämän novellikokoelman alkuvuodesta, mutta palautti, mokoma, kirjan kaverilleen ennen kuin minä pääsin sitä selailemaan.

Lukutoukka said...

Tämä on jo ostettu, mutta aloittamaan en pääse ihan vielä. Toivottavasti yhteiskuntarakenne ei romahda sitä ennen, sillä minullakin on kirjasta sähköinen versio. :)

Villis / Villasukka kirjahyllyssä said...

Pikkuisen alkoi kiinnostaa (ja hirvittää, mikä katastrofi tekee tuloaan), minä kun kärsin jatkuvasti epämääräisestä tunteesta, että Ranskaan on päästävä :D

Liina said...

Raija, tämä oli kyllä ihan häkellyttävän hyvä. Tykkäsin myös siitä, että aihealue oli tarinoissa osapuilleen sama, mutta kulma aina aivan uusi. Periaatteessa voisin hyvinkin lukea muutakin McHughia - en vain tiedä yhtään muuta kirjaa tyypiltä :D

Tii, mikä roisto! Meillä käy tuota joskus myös, etenkin sarjakuvien kohdalla. Eikä edes kaduta.

Lukutoukka, sopii toivoa, ettei ihan heti romahda - mullakin on aika monta lukematonta sähkökirjaa. Ja niitä on, kuten tiedämme, ikävä lukea kynttilänvalossa.

Villasukka, sitten kun hommasta tulee obsessio ja lennät sinne ilman konetta, lienemme ongelmissa! Jos näin käy, ole kiltti ja varasta pakkomielteeltäsi viisi minuuttia kertoaksesi asiasta tänne :D

Villis / Villasukka kirjahyllyssä said...

Ehkä maailmalla (ja minulla) on vielä toivoa, vielä ei vastaavaa ole tapahtunut :D Yritän ehtiä ilmoittamaan mikäli näin käy ;)