17/08/2012

Going Out

Mahtavan Our Tragic Universen jälkeen ei ollut kahta puhettakaan siitä, lukisinko lisää Scarlett Thomasia jos sitä vaikka kirjaston uutuusluettelosta sattuisi vastaan kävelemään. Kuten sattuikin. Going Out on tosin kirjoitettu jo vuosituhannen alkupuolella, ja nyt siitä on otettu ilmeisesti vain uusi painos. Vessapaperille; arvon kustantamo, jos paperiin ei ole varaa sijoittaa senttiäkään, pitääkö ottaa uusintapainos?


Going Out kertoo Lukesta, joka on allerginen kaikelle, ja Luken parhaasta ystävästä Juliesta - joka pelkää kaikkea. Siinä missä parikymppinen Luke haluaisi mennä ulos, muttei pääse, Julie ei oikeastaan edes haluaisi mennä (vaan pakko on.)

Ja siinäpä tämä vuosituhannen alkupuolelle keskittyvän romskun juoni pääpiirteissään on. GO on hieman vinksahtanut - kirjan nuorista kukaan ei ole löytänyt oikein paikkaansa mistään, ja Luken allergian epämääräisyys saa kaiken tuntumaan hieman kuumehoureelta - mutta ei se silti niin kiehtova ole kuin jo mainittu Our Tragic Universe. Mukava huomata, että kirjailijat kasvavat!

Teknologinen havainto: vaikka kirja olisi sinänsä voinut sijoittua myös nykyhetkeen, ajankohta käy selväksi, kun lankapuhelimella ei pääse kuuntelemaan muuta kuin modeemin ääntä. Muutama muukin teknologinen yksityiskohta aiheutti kulmien kohottelua, enkä voinut jälkikäteen olla miettimättä, voiko moinen ajankuva olla kirjan selviämiselle jopa haitaksi? Vuosikymmenen päästä kyseessä olisi varmaan nostalgiatrippi; tällä hetkellä kännyköiden laatu kirjan henkilöillä lähinnä puistatti. (Jäin miettimään samaa, kun Gibson uusimmissa kirjoissaan käytti sanaa "iphone" yleisemmän, brändiin liittymättömän sanan tilalla - jos iPhone ei olekaan se standardilaite, joka kaikilla kymmenen vuoden päästä on (kuten nyt vähän näyttää), kuinka paljon Gibsonia harmittaa moinen pikkutarkka, pieleen mennyt ennustus?)

3 comments:

Booksy said...

iPhone... iBrainia odotellessa.

Mutta kirjasta sanoisin, että aavistuksen alkoi epäilyttää; laitanko tätä lukulistalle kun on vielä lukematon Ian M. Bankskin odottamassa. Ja vielä vessapaperina. Hm.

Ehkä en. Mutta Universe oli hieno, niin hieno että kirjailijaan pitää kyllä palata. :-)

Artsi said...

Itse just naureskelin John Barnesin kirjassa laitetta iScribe. Olisi ehkä kirjailijoille helpompaa että jättäisivät ne "tulevaisuuden" laitteiden nimeämisen vaikka johonkin kivaan laitevalmistajanimeen.

Liina said...

Booksy, jos jostain saat käsiisi iBrainin, voisin olla kiinnostunut - vaikka Applen tuotteita herra Sivukirjasto paheksuukin :D

Mitä tämän lukemiskannattavuuteen tulee, ei ihan välttämätön. En kadu sen lukemista ja viihdyin kovin, mutta ilmankin olisin pärjännyt, se on selvä. Vaan hitostakos sitä etukäteen tiesi :)

Artsi hahaa :D Joo, ei välttämättä tunnu kovin visionääriseltä enää kymmenen vuoden kuluttua (mahtaako tuntua Applen osakkeenomistajistakaan jää nähtäväksi.)