03/08/2013

Captain Vorpatril's Alliance

Lainasin uusimman Bujoldini kirjastosta. Näyttää nimittäin siltä, että kirjat, joita ostan kotiin, tulevat luettua viimeiseksi.


Captain Vorpatril's Alliancea on käsittääkseni pidetty ihan mainiona Vorkosigan-sarjan opuksena, mutta kun. Siinä päähenkilönä ei ole suinkaan Miles, vaan hänen serkkunsa Ivan, jota on eräässä Tähtivaeltaja-nimisessä julkaisussa tituleerattu "idiootti-Ivaniksi"; mainio termi joka ei ikinä häviä mielestäni.

(Tästä on tulossa sekavin postaukseni ikinä.)

Minä rrrrakstan Bujoldia, enkä totisesti pettynyt uusimmankaan opuksen kanssa, mutta tässä on kaksi muttaa.

Mutta 1) Minusta on tullut vanha ja kirjan sankarittaren liiallinen sankaritarmaisuus oli hieman ärsyttävää.
Mutta 2) Päähenkilön, joka on aikaisempien kirjojen sidekick ja idiootti, on - ollakseen toimiva päähenkilö - lakattava olemasta idiootti. Ja se oli vähän sääli. Juuri idioottinahan me olemme hänet oppineet tuntemaan. Idioottia rakastamme. Vaikka kai Bujold suoriutui tästä haasteesta aivan kohtuullisesti (ollakseni aivan rehellinen, en ihan muista, miten Ivan on kuvattu aikaisemmin, olen nimittäin ostanut kaikki viime vuosina ilmestyneet Bujoldit ja täten siitä, kun olen viimeksi lukenut Bujoldia, on vuosia.)

Mutta 3) Olihan tämä kuitenkin ehtaa Bujoldia, itku meinasi tulla silkasta riemusta.

No. Avaruusoopperaa, naiset, herrat ja kaikki siltä väliltä. Lukekaa enemmän avaruusoopperaa, etenkin Bujoldin kirjoittamaa. Elämä on parempaa sillä tavalla.

No comments: