03/06/2014

Ringworld

No niin tuota. Nyt, kun luin - tai siis kuuntelin - tämä Larry Nivenin Ringworld-sarjan ensimmäisen osan, ollen nimeltään Ringworld, näen monta asiaa eri tavoin kuin silloin, kun luin sarjan viimeisen osan (ensimmäiseksi.)


Ensinnäkin huomaan, ettei Niven ole ollenkaan pöllömpi kirjoittaja ja ideoiden suoltaja.
Toiseksi huomaan, että sarjan viimeinen osa näyttäytyy tämän ensimmäisen valossa ehkä vielä pöhelömpänä kuin kuvittelin.

No, itse kirjaan. Yritin aluksi lukea suomennosta, mutta huomasin, että suomennos "nukketööri" sai hampaani narskumaan valveilla ja unessa. Suomennos siis kirjastoon ja Audiblesta kirja kuulottimiin.

Kirjan alku oli ehkä hivenen tylsä. Päähenkilö Louis Wu oli kaikennähneisyydessään rasittava, mutta hänen tyttöystäväkandidaattinsa Teela Brown vielä paljon rasittavampi (eikä todella kerro mitään erityisen kaunista kirjoittajan ja/tai kirjoitusaikakauden naiskuvasta.) Mutta sitten lähdetään matkaan ja päädytään Rengasmaailmaan. Ja onhan se kuulkaa huikea.

Nivenillä riittää ideoita ja luomukseensa liittyviä isoja kysymyksiä vaikka lampaille syöttää. Ja mielellään niistä kuunteli. Aivan riemastunut en nyt kuitenkaan ole siitä, että Niven aikoo myös vastata kaikkiin kysymyksiinsä - niin paljon pienemmältä Fate of Worldsin universumi tuntuu. Taidan siis jättää vastaukset sikseen.

2 comments:

Raija / Taikakirjaimet said...

Minä luin sujuvasti suomennoksen, vaikka alkuperäinen olisi varmaankin ollut uusiosanojen puolesta parempi. Kyllä, loistavia ideoita ja mielikuvituksen lentoa. Jonkun verran infodumppausta. Surkeaa naiskuvausta, minkä vuoksi revin pelihousuni ja korvista tulee savua vieläkin kun muistelen tiettyjä kohtia. Mutta silti lukemisen arvoinen teos.

Arviosi Fate of Worldsista on kaikessa lyhykäisyydessään superia.

Liina said...

Äänikirjoissa se infodumppaus ei niin häiritse, kun ajatus karkaa heti omille teilleen!

Naiskuvaus oli kyllä ihan järkyttävän kamalaa. Toivon kovasti, että Niven on tuosta kasvanut. En muista varmaksi, mutta Fate of Worlds taisi olla jo vähän modernimpi.

(Ja kiitos kehuista :D)