05/06/2014

River of Stars

Ensinnäkin: anteeksi sinä kaupunginkirjastomme asiakas, joka olit tehnyt tästä Guy Gavriel Kayn uusimmasta, River of Starsista, varauksen, mutta jouduit odottamaan lähes viikon liian pitkään. Häpeän syvästi viivyttelyäni.


Mutta seuraa hyviä uutisia: kirja on tosi hyvä! Tulet - toivoakseni - nauttimaan siitä kovasti. Tiedän, että ainakin itse nautin.

Fiktiivinen Kiina on hienosti kuvattu, eikä sinun pidä huolehtiman, vaikket enää muistaisi siitä edellisestä osasta paljoakaan - nämä uudet tapahtumat sijoittuvat useamman dynastian päähän tulevaisuudessa. Kay on löytänyt juonikuvioilleen inspiraatiota siitä, mitä todella on tapahtunut, ja juoni toimiikin kerrassaan hienosti.

Hienosti välittyy myös fiilis siitä, miten ajat muuttuvat ja tavat niiden mukana. On hurjaa huomata, että naisen asema (johon tuppaan jäämään kiinni) on nyt rajoitetumpi kuin on aiemmin ollut. Hyvä, hyvä, tämä on fiktiota - mutta kuten paras fiktio ainakin, tämäkin perustuu jossain määrin faktaan. Kaikki kehitys ei siis aina olekaan myönteistä.

Kayn kirjoitustyyli on sulavaa; olisi vaikea olla nauttimatta tästä tekstistä. Etenkin ajoittain hieman raskaasti edenneen Leckien jälkeen River of Stars tuntui viileältä vedeltä.

Huonokin puoli löytyi. Kirja nimittäin painaa kamalan paljon, kovakantisena se on kerrassaan ikävä seuralainen sängyssä.

Loppuu varoituksen sana: jos kirjan lukee pioniaikaan, voi kokea pakottavaa tarvetta hankkia kotiinsa pioneja. Jos kirjan lukee pioniajan jo mentyä, tarve voi olla yhtä pakottava, mutta pioneja ei saa mistään. Ajankohta on siis harkittava tarkoin.

No comments: