13/02/2012

A Strong and Sudden Thaw

Kaivoin tiedon R. W. Dayn kirjan A Strong and Sudden Thaw jostain, ja itse kirjan kirjastosta, ja sen premissi kuulostaa jokseenkin mielipuoliselta. Ekokatastrofin jälkeistä elämää ja ... lohikäärmeitä?


Tänäkin vuonna Rumin Kansi -kisan voittaja on selvillä jo nyt.

David elää pikkukaupungissa jossain Jenkeissä. Yhteiskuntaa sellaisena kuin me sen tunnemme ei enää ole; uuden jääkauden tultua väki on taantunut pitkälti agraariyhteiskunnaksi. Kirjat ovat harvinaisia, vaikka sivistyksen syrjässä yritetään vielä rimpuilla kiinni. Sitten tulevat lohikäärmeet, hyökkäävät karjan ja lasten kimppuun, eikä keskushallinnosta tunnu olevan mitään apua. Davidilla on kuitenkin muutakin ajateltavaa, sillä alas kylään on muuttanut uusi parantajan oppipoika, Callan, johon David rakastuu. Hankalampi homma, sillä kylä on asenteidensakin puolesta taantunut melkoisesti - homous on jälleen syntiä.

ASaST oli mainio kirja, vaikka ... kannen nähtyäni minulla oli asiasta epäilykseni. Davidin ja Callanin romanssi oli sympaattinen - jos nyt 17-vuotiaan löytämä elämän rakkaus on yhtä jännittävä konsepti, oli kyseessä sitten homo- tai heterosuhde. Dayn kuvaama yhteisö toimii ja on kohtuullisen uskottava lähes koko kirjan ajan; vain lopussa siirrytään nähdäkseni satuilun puolelle. Kiehtovinta kirjassa onkin muistutus siitä, miten ohut pintakerros sivistys meissä on ja miten helposti taannumme tilaan, jossa muiden kontrollointi syystä toisesta on yhtäkkiä ihan ok.

Niin ja ne lohikäärmeet - nekin toimivat teoksessa, eivätkä yritäkään rosvota pääosaa.

BONUS: Odysseus-päivitys, haluatte kuitenkin tietää. Olen lukenut Odysseusta rauhallista tahtia parisataa sivua, eikä homma ole ollut ollenkaan pakkopullaa - päinvastoin, olen tykännyt kirjasta kovasti.

6 comments:

marjis said...

Onpa erikoinen kirja. Mut se ei kuitenkaan ole tän kommentin pointti vaan Odysseus! Mahtavaa! Onpa kiva kuulla. Ehkä se taikasana on tuo oma tahti. :)

Liina said...

Joo, kaikin puolin hassu! Mutta toimiva.

Odysseus on mahtava, mutta luulen, että taikasana on osaksi myös Riikosen selitysteos, joka helpottaa tapahtumien seuraamista ja antaa luvan nauttia tekstistä :D

marjis said...

Okei, Riikonen siis listalle. Heti.

Liina said...

Jep! Mä luen niitä rinnakkain, toimii!

Booksy said...

Olen kyllä edelleen järkyttynyt tästä teidän odysseijasta... mutta vilkutan iloisesti perään, kuivin jaloin, tukevasti laiturilla!

Liina said...

Haa, siinäpä mainio tägi - odysseia. Pihistän sen, jos passaa :D Kiitos vilkutuksista, kohta tulet kuitenkin perästä ;)