08/02/2012

The Wind-Up Bird Chronicle

Kuuntelin Haruki Murakamin The Wind-Up Bird Chroniclen äänikirjana, enkä tiedä, olisinko paremmin voinut valita.


Murakami ei ole ollut suuri rakkauteni - toden totta, nautin oikeastaan What I Talk About When I Talk About Running -kirjasta jopa enemmän kuin aiemmin lukemastani Kafka on the Shoresta, ja se kai jo kertoo jotakin (jos nyt ei muuta niin ehkä sen, että Murakamin teksti toimii erinomaisen hyvin ääneenluettuna.)

TW-UBC oli kuitenkin mainio, ja luulen, että pääsin jotenkin juttuun vähän sisään. Kirjahan kertoo vaimoaan ja ehkä paikkaansakin etsivästä nuoresta miehestä, mutta juoni ei nyt jostain syystä ole minusta kovin olennainen - vaikka toki kirjassa sellainen on, omalaatuinen ja omaan suuntaansa virtaava. Virtaus on termi, jota kirjassakin usein käytetään - päähenkilön käsketään seurata sitä, ja se on ehkä lukijallekin hyvä ohje. Kun tarinan antaa kuljettaa, se todella vie mukaansa omituisine lainalaisuuksineen, eikä sen toivoisi päättyvän ikinä. Ja minulle TW-UBC oli juuri tällainen kirja: se vei minut mihin halusi, ja minä kelluin mukana onnellisena. 

Kuten aiemmin mainitsin, Murakami toimii erinomaisen hyvin ääneeluettuna ja niin nytkin. Paikoin etenkin arjen kuvaukset suorastaan hypnotisoivat allekirjoittaneen - toivottavasti taika on yhtä vahva myös kirjan sivuilla.

Hyllyssä odottaa muuten kaikki kolme osaa Murakamin uutuutta - kiitos Laura! Ja kiitos Heli! 
Luulen, että olen nyt oppinut jotain siitä, miten Murakamin kirjoihin kannattaa heittäytyä. Odotan uusinta innolla.

4 comments:

Linnea / pigeonnaire said...

Oi, ihanaa että tästäkin Murakamista nyt juttua! Kehujesi perusteella uskallan odottaa (tätäkin) innolla.

1Q84 (oletan että puhut siitä) oli aika huikea. Siinäkin tapahtuu vähän ja toisaalta paljon ja se kulkee omia reittejään. Pidin paljon.

Sara / p.s. rakastan kirjoja said...

Minäkin odotan tämän lukemista innolla, joten oli mukavaa lukea ihastunut arviosi.

Jään odottelemaan, mitä pidät 1Q84:stä, itsekin odottelen sitä kirjaston varausjonosta. :)

Tessa said...

Wou! Luin tämän viime kesänä, ja tämäkin kirja on kyllä ihan älyttömän hieno. Jos pisteyttäisin kirjoja, niin antaisin niille pisteitä 1-5 ja Murakamille 6-7. Niin se vaan on.

Mutta joo, tämä oli varmaan ihan mahdottoman pitkä kuunneltuna?

Minulla on 1Q84 juuri luettavana, en uskalla edes mennä lukemaan muiden arvioita siitä ennen kuin olen saanut sen itse päätökseen.

Liina said...

Linnea, tämä oli kyllä mainio - olen varma, että nautit tästä. Luulen, että Murakamilla on aika omalaatuinen ääni - ainakaan itse en ole kohdannut mitään vastaavaa. Ja kyllä, puhuin 1Q84:stä, mutten yhtäkkiä suoralta kädeltä muistanut, oliko se 83 vai 84 enkä jaksanut nousta tarkistamaan. Kröh.

Sara, jee meitä on siis monta! Mun ja Murakamin yhteinen taival ei kyllä kovin pian jatku kun tällä hetkellä kirjaston kirjoja on niin massiivinen pino kotona, mutta luen sun arvion sitten. Ja Linnean myös. Jos uskallan - toinen vaihtoehto on, että luen ne vasta jälkikäteen :D

Tessa, mä muuten tiesin, että tykkäät Murakamista valtavasti :) On aina vähän jänskää lukea kirjoja, joista pitää kovasti joku, jota arvostaa - mutta onneksi pidin tästä ihan rehellisesti kovasti, eikä mun tarvitse siis tuntea olevani tolikka :D
Tää oli kuunneltuna suunnilleen 24 tuntia, eli vuorokaudessa saisi homman melkein hoidettua jos ei muuta tekisi :D - mulla meni siihen kuitenkin useampi viikko. Ei silti ihan 24 tuntia, kun kuuntelen vähän nopeutettua tahtia.

Anteeksi muuten kun olen vähän hidas vastaamaan kommentteihin. On ollut jotenkin hötäkkää. Flunssaista hötäkkää.