15/09/2010

Muutama huomio e-kirjoista

Rakas Akateeminen kirjakauppa avasi e-latauskaupan ja kauppaa nyt mm. Linda Olssonin Sonaatti Miriamille* -kirjaa kokonaisedulliseen alehintaan 20,23 €. Alkuperäisen hinnan ollessa reteästi 28,90 €.

Anteeksi, mutta että kuinka? Kolkyt euroa e-kirjasta? Onko tää nyt se sama juttu kuin se, että "CD-levyjen hinnat kyllä tulevat tippumaan lähivuosina"? Vai se, että hulppea 30% alennus tuotteesta näyttää anteliaalta, jos ei huomioida hinnan olevan lähtökohtaisesti pöyristyttävä?

Ymmärrän kyllä, että kirjan toimittamisessa on muutamia muitakin kulueriä kuin paperi, paino ja kaikki fyysisen esineen valmistukseen ja roudaukseen liittyvä logistiikka, mutta jonkinlaista laskua hinnassa on minusta kohtuullista odottaa, kun kaupataan tuotetta
  1. jota em. logistiset ja valmistustekniset kuluerät eivät rasita ja
  2. johon ihan lähtökohtaisesti liittyvät formaattiongelmat.

Jaa niin mitkä formaattiongelmat?
No, Akateemisen myymiä e-kirjoja ei lueta Kindlellä - mutta tämä tuskin ketään yllättää. Otaksun, ettei myöskään Barnes & Noblen e-kirjoja ei lueta Kindlellä. Omenafirman iPadilla lukeminen sen sijaan onnistuu - ehkä:
Vesileimatussa EPUB-formaatissa tai vesileimatussa PDF-formaatissa olevia kirjoja voit lukea. Jos tiedostot ovat DRM-suojattuja ei lukeminen onnistu. - Akateemisen e-latauskaupan UKK

Siitä vain tutkimaan e-kirjan formaattitietoja.

En muten odota helpotusta tilanteeseen. Toivon, että tulevaisuudessa voin seuraavan sukupolven lukulaitteellani lukea nyt Kindlelle hankkimani kirjat, mutta en pidätä hengitystä.

Ongelmahan ei tietysti ole yksin Akateemisen (joka muuten kauppaa myös lukulaitteita) - olen itse asiassa ihan ilahtunut siitä, että rakkain kirjakauppani on lähtenyt liikkeelle näin aikaisin. Toivoisin vain niin kovasti, että ala olisi jo hieman kehittyneempi esim. e-kirjastandardien (ja, köh, hinnoittelun) suhteen. Nyt vähän ryhtiä, kirjabisnes. Lukijaa harmittaa.


* Linda Olssonista tai hänen kirjoistaan en muuta tiedäkään kuin hiuksianostattavan e-kirjahinnan.

6 comments:

Lapper said...

Huono yhteensopivuus rasittaa.
http://trustbus.weebly.com/1/post/2010/09/akateeminen-kirjakauppa-myy-e-kirjoja.html

Liina said...

joo, rasittaahan se, vaikka ei se oo mua kyllä vielä hidastanut.

toivon silti standardiformaattia.

Anonymous said...

Kannattaa muistaa että e-kirjan alv on paljon korkeampi kuin tavallisen kirjan, joka nostaa hintaa.

Liina said...

sitäpä en tiennytkään.

mikähän järki siinäkin on? kirja kuin kirja.

Zimba said...

Joo, kirjoilla on 9 % ja e-kirjoilla 23 %... mikähän logiikka siinäkin on? Vähän kuin ekologisten polttoaineiden bensaa korkeampi verotus.

Standardeja tääkin kaipailee... luulis sen olevan alankin etu. Herätys kustantamot!

Liina said...

haha :D huippuvertaus :D

tää on varmaan joku sanamuotokysymys tai muuta kummallista. grrrrr.

standardissa olisi sikälikin järkeä, että periaatteessa e-kirjan pitäisi olla konvertoitavissa formaatista toiseen, jos esim. teknologia kehittyy, koska se kuitenkin on vain bittejä. (tai näin kuvittelen.) paitsi tietenkin, kun kaikki on niin saakelin suljettua ja formaatteja on tuhat.