03/06/2008

Kauhun ja kauneuden valtakunta

Fitcheristä eteenpäin. Libba Brayn Kauhun ja kauneuden valtakunta (A Great and Terrible Beauty) sijoittuu 1900-luvun alkupuolelle (vai 1800-luvun loppupuolelle? En muista enää) englantilaiseen tyttökouluun. Sisäoppilaitokseen siis, mutta noitamenoilla.

Täten olisin varmaankin rakastanut tätä, sanotaan, 12-vuotiaana. (Ja nuorille aikuisille tämä kai on suunnattukin. Oi mikä termi.) Nyt en enää rakastanut.
Fantasiaelementit oli sotkettu mukaan sen verran kökösti, että välillä piti kiristellä hampaita. (Ennustus? Ennustus! EI ENÄÄ ENNUSTUKSIA! Niin, ja trilogiavaroitus tähän.) Seuraavan kerran kiristelin hampaita kirjan loppupuolella kun jotkut kirjailijan viestit tuntuivat hieman alleviivatuilta. Lopussa oli kyllä ihan hyvä juonenkäänne, ja henkilöhahmot vaikuttivat lievästi epämiellyttäviltä ja täten inhimillisiltä.
Ennustuksen käytön valitettavuus ei kuitenkaan estänyt minua kävelemästä halki Helsingin lukien kirjaa loppuun. Kyllä, minä se olin.

Suomennos oli muuten aikas mukava. Ei sinänsä mikään ihme, kun suomentaja Laura Honkasalo on ilmeisesti itsekin kirjailija.

2 comments:

Manta said...

Ihana kirja, ja diggailin tuosta aikakaudesta. 1800-luku olisi kyllä semmoinen aikakausi, jonne menisin jos menneisyyteen saisin palata.

Yleensä en kyllä lue mitään taika kirjoja, mutta tää kosketti.

Liina said...

heh, olihan siinä kirjassa omaa tunnelmaansa kyllä :) sisäoppilaitoksissa on aina sitä jotain :D

nythän tuolle on jatkoakin tulossa, englanniksi löytyy jo kaupoista ja luulisi että suomennoskin seuraa.