16/05/2012

Mr. Fox

Nyt oikeastaan tekisi mieli kertoa, että mainion Mr. Foxin kirjoittanut Helen Oyeyemi on viisi vuotta mua nuorempi, ja mennä sitten nurkkaan murjottamaan.


Mr. Fox nimittäin oli mainio. Kirja kertoo kirjailija St. John Foxista, tämän vaimosta Daphnesta ja muusasta, Mary Foxesta - mutta näennäinen juoni on vain pintaa. Kirjan kolmikko leikittelee tekstillä eräänlaisen kolmiodraaman keskellä, sillä vaikka Mary alunperin yrittää rankaista herra Foxiaan tämän naisia kohtaan osoittamasta välinpitämättömyydestä (ja vaikka välinpitämättömyys on kirjallista ja ilmenee helppona julmuutena aitojen konfliktien välttämiseksi, mikä mahtava tapa tuoda myytti Siniparrasta mukaan kirjaan), kirjallinen peli muuntuu edetessään. Oyeyemi leikkii kettumyyteillä halki maailman samalla, kun herra Foxin pitää löytää tiensä muusansa luota takaisin kotiin vaimonsa luo.

Mr. Foxia on suoraan sanottuna kauhean vaikea selittää - siksi ennätyksiä lyhyydessä hipova juttu - mutta lukukokemus oli erinomainen, vaivattomasti taianomainen. Suosittelen lämmöllä.

3 comments:

Raija said...

Kuulostaa mielenkiintoiselta kirjalta, ehkä rohkenisin kokeilla. Katselin jo tuossa kindleversiota, mutta yritän olla tällä viikolla ostamatta yhtään kirjaa (tästä tulee rankka viikko, ollaan vasta torstaissa). Pistän kuitenkin jonoon.

Liina said...

Mä kyllä tykkäsin. Tietysti nyt hirvittää, että jos sä et tykkääkään. Kirjabloggaajan dilemma - ehkä tänne pitäisi kirjoittaa vain täysin yhdentekevistä kirjoista :D

Kauhea viikko, miksi ihmeessä kiusaat itseäsi?

Raija said...

Yritin saada lukemattomien kirjojen pinoa matalammaksi. Mutta eihän se sitten onnistunut, ostin pari kirjaa loppuviikosta.

Uusien kirjailijoiden kokeileminen on kiehtovaa. Se on positiivinen kokemus, pidin kirjasta sitten tai en, joten ei hirvityksiä :)