30/05/2012

33

Sain 11 kysymyksen haasteen ensin Tarinauttisen Elma Ilonalta (ja siinäpä kyllä muuten blogilla mainio nimi), sitten Booksy ei erikseen osoittanut minua sormella, ja lopulta taas onni potkaisi, kun Aamuvirkun yksisarvisen Tessa kysyi 11 kysymystä. Anteeksi, että olen hieman hidas! Syytän kaikkia muita. Ja sitäkin syytän, että kysymyksenne olivat niin haastavia.

Elma Ilona kysyi:

1. Mikä sää (tai muu luonnonilmiö) sinä olisit?
Kahden säätilan äkillinen vaihdos. Esimerkiksi ukkosmyrskystä rauhalliseen auringonlaskuun.

2. Minkä väristä vaatetta ei vaatekaapistasi löydy?
Lienenkö ikinä maininnut, että mieheni mielestä olen gootti-Liina? Montaakaan siis ei löydy, mutta ruskeat ovat lähes kategorisesti pannassa. Näytän ihan hirveältä ruskeassa.

3. Mitä sellaista haluaisit oppia, mitä et vielä osaa?
Päälläseisonnan. Oikeastaan haluaisin osata kaikkea, mitä en vielä osaa, mutta päälläseisonnasta on hyvä aloittaa. Tai olisi, jos tulisin joskus harjoitelleeksi.

4. Kerro jokin kokemasi Felix Culpa (= onnekas vahinko).
Tämäpä meni hankalaksi! Niin tai näin, olen usein pohtinut sitä hieman monimutkaista tapahtumaketjua, joka lopulta johti siihen, että tapasin herra Sivukirjaston eräänä iltana Tavastiaklubilla. Sitä pidän onnekkaana, ja kaikki sai kuitenkin alkunsa sattumasta.

5. Nimeä yhdestä kolmeen sarjakuvahahmoa, joista pidät.
Niilo Pielinen, Wolverine ja Kuolema.

6. Rakkain musiikkimuistosi?
Vaikeampi homma, sillä niitä on useita, mutta muotoillaan tämä vaikka näin: oikein hyvän keikan jälkeen iskevä endorfiinihumala (olkoonkin, että siitä toipuminen johtaa kahden viikon harmauteen.)

7. Millä kulkuneuvolla tekisit unelmalomasi? (Juna, laiva, lentokone, kuumailmapallo, jalat... muu, mikä?)
Avaruusalus - sellainen, jota eivät harmilliset fysiikan lainalaisuudet kuten valonnopeus turhaan rajoita.

8. Katso ympärillesi huoneessa, jossa olet. Jos saisit pitää vain yhden siellä olevista tavaroista, mikä se olisi?
Valokuva-albumi. Tosin joutuisin järjestelemään kuvia ensin hieman.

9. Jos tietäisit kuolevasi huomenna, mitä nauttisit viimeiseksi ateriaksi?
Hieman tilanteesta riippuen epäilen kyllä, että siitä ateriasta olisi nautinto kaukana - vaan mistäs sitä koskaan tietää. Ehkä joskus ajatus seuraavana päivänä edessä olevasta kuolemasta olisi lempeä ja rauhoittava. Haluaisin äidin tekemää italiaista pinaatti-vasikanpaistiruokaa, jonka nauttiminen muutoin alkaa tuntua huikean epätodennäköiseltä. Luulen saaneeni sitä viimeksi joskus 7-vuotiaana.

10. Onko lasisi puoliksi täynnä vai puoliksi tyhjä?
Puoliksi täynnä, mutta äkkiäkös mä sen tyhjennän jos lisää kuohuviiniä tarjoillaan.

11. Mieleenpainuvin paikka, jossa olet lukenut kirjan? 
Kerran eräänä ikimuistoisena kesänä mökillä riippumatto oli viritetty rantakallioille kahden männyn väliin. Paikassa kohdistuivat uskomaton näköala (jos viitsi kohottaa katseensa kirjasta), auringonpaiste (jolta oli kuitenkin vähän suojassa) ja leppoisa kesätuuli. Bonuksena sisältä sai Safari-keksejä.
Hallinnon mielestä riippumatto pilasi näköalan, mutta se nimenomainen paikka tulee mieleeni, kun ajattelen lukutoukan paratiisia. Aina.


Booksy kysyi:

1. Uskottavin dystopia, johon olet sukeltanut?
Juuri tällä hetkellä lukemani Will McIntoshin Soft Apocalypse tuntuu pelottavan uskottavalta. Kuka sen sanoo, etteikö työttömyys kohta täälläkin voisi huidella kuudessakymmenessä prosentissa?

2. Kummallisin vieras planeetta, jolla olet vieraillut?
Satunnaisesti paikasta toiseen liikkuva Hypsis.

3. Seksikkäin tapaamasi alien?
Aito ja alkuperäinen alien vie jalat alta joka kerta. Emme ole kohdanneet IRL, mutta ... tuota ... voin elää sen kanssa.

4. Paras aikamatkustustarina ikinä?
Kage Bakerin Company-sarja on PARAS! Säästelen osaa kirjoista hädissäni yhä.

5. Hienoin robotti?
Hiljentyneeseen siirtokuntaan matkaavan retkueen robo Bishop, joka taistelee urheasti möpöjä vastaan, on varastanut sydämeni. Tällä hetkellä iltasatukirjana luettavan Linnunradan käsikirjan Marvin on aika mainio myös, ei sille mitään voi.

6. Mihin vuoteen matkustaisit jos lainaisin aikakonettani?
Älä lainaa! Kiusaus yrittää muuttaa menneisyyttä olisi liian suuri. Eikä siitä varmasti seuraisi mitään hyvää. (Mutta jos siinä olisi sellainen asetus, että tulevaisuuteen ja sitten takaisin ... kokeilisin ensin vuotta 2112 ja sitten miettisin, palautanko heti vai tutkinko lisää.)

7. Millä planeetalla haluaisit asua?

Tätä piti miettiä, ja sitten en voinut uskoa, että piti miettiä. Rakas ja paras on Shora, jonne itsekin haluaisin uiskentelemaan. Etenkin jos jotenkin ratkaisevat kirjallisuuden ja veden epäsopivuuden.

8. Missä spefi-yhteiskunnassa et haluaisi edes käväistä?
Kiekkomaailmassa. Pelkään ihan tosissani, että siellä näyttäisi samalta kuin Josh Kirbyn piirroksissa.

9. Jos voisit saada minkä vain mutaation, mikä se olisi?
Ooh. Lentokyky vai kyky hengittää veden alla? Valintoja, valintoja. Lentokyky, okei. Kunnes keksin, miten paketoin kaikki kaipaamani taidot saman mutaation alle.

10. Ottaisitko mieluummin trikorderin, huispausluudan vai valomiekan?

Huispausluudan - mutta vielä mieluummin ottaisin hoverboardin, se on jotenkin särmikkäämpi.

11. Kohtaisitko mieluummin vampyyrin, zombien vai ihmissuden?
Zombin kohtaaminen ei tietäisi mitään hyvää, vampyyri tikahduttaa vaaralliseen romantiikkaan ... mutta ihmissuden kohtaamisesta voisi selvitä hengissä - jos nyt ehkä jäisi tarve nuuskia samoja puskia kuin koira Sivukirjasto - joten eiköhän valinta ole selvä. Ihmissuden.


Ja Tessa kysyi:

1. Jos jostain käsittämättömästä syystä joutuisit tilanteeseen, jonka takia saisit lukea ensi vuonna vain viittä eri kirjaa (saisit lukea ne uudelleen ja uudelleen), mitkä kirjat valitsisit?
1) J. R. R. Tolkienin Taru sormusten herrasta, 2) Diana Wynne Jonesin Kootut teokset, 3) Kage Bakerin Kootut teokset, 3) antologia, joka kulkee nimellä 101 spefin helmeä, 4) Fantasy Masterworks -kokoomanide ja 5) Scott Lynchin The Gentlemen Bastards -sarjan yhteislaitos. Kirjoja 2-5 ei teknisesti ottaen ole olemassa, mutta uskon niiden ilmestymisen olevan vain ajan kysymys. Ennen sitä suostun pitkin hampain lukemaan kirjat erillisinä niteinä.

2. Minkä kielen haluaisit oppia?
Japanin, tai ehkä kiinan - fiktiivisten kielien oppiminen tuntuu resurssien hassaamiselta.

3. Kenet kuolleen kirjailijan haluaisit tavata?
En ketään. Jos kyseessä olisi a) joku merkityksellinen kirjailija, en tietäisi mitä sanoa - ja entä, jos emme pitäisikään toisistamme? Toisaalta jos kyseessä olisi b) joku merkityksetön kirjailija, miksi vaivautua?

4. Kenet elävän kirjailijan haluaisit tavata?
Vastaavasti, en ketään.

5. Kohdassa 3: Mitä kysyisit häneltä?
No, jos nyt pakko olisi, luultavasti a) "eötöwwrf?" joka suomeksi tarkoittaa suunnilleen "olen tämän kylän idiootti, voidaanko olla parhaita ystäviä ikuisesti?" ja b) "eikö kirjastolaitos olekin mahtava juttu?"

6. Kohdassa 4: Mitä kysyisit häneltä? (hah, sainpa kikkailtua itseni jo kysymykseen kuusi...)
Ks. kohta 5. (Hah, osaa täällä muutkin kikkailla.)

7. Mikä oli haaveammattisi kun päätit peruskoulun?
Lääkäri.

8. Jos sinun olisi jäätävä terveenä eläkkeelle 50 -vuotiaana (eläkkeesi olisi suomalaisen keskipalkan suuruinen eli noin 2900 e/kk), mitä tekisit ensimmäisen vuoden aikana?
Lukisin, juoksisin, lukisin ja ... silläkin uhalla, että kyllästytte, lukisin. Vihdoinkin olisi aikaa.

9. Mikä on lempieläimesi?
Lemmikkimielessä koira, villieläimistä olen aina diggaillut haikaloista.

10. Mikä oli lempiaineesi koulussa?
Väitän, ettei mulla ollut sellaista. Pärjäsin kohtuullisen hyvin kaikessa - matikka oli kivaa, koska se oli jotenkin rauhoittavan yksiselitteistä, mutten missään nimessä tanssahdellut millekään tunnille.

11. Minkä ohjeen antaisit 25-vuotiaalle itsellesi?
Stressaa vähemmän.
Ai niin, ja parin vuoden päästä ostat Kindlen, joten ota iisisti niiden pokkarialennusmyyntien kanssa.


...annoin kaikkeni, joten minusta ei juuri nyt ole näpyttelemään omia kysymyksiä. Kiitos kuitenkin näistä - vastaaminen oli älyttömän hauskaa!

5 comments:

Booksy said...

Briljantteja vastauksia! Dystopiasi kuulostaa niin pelottavalta, että ehkä minunkin pitäisi lukea se... ja Marvin! Miten en muistanut Marvinia ollenkaan... mutta Daneel olisi ehkä parempaa seuraa. Peukut Kage Bakerille! Minulla ei ole enää kuin jokunen novelli The Company -sarjaa jäljellä.

p.s. Tuo viiden kirjan settisi ei sekään ole ollenkaan hullumpi! :-)

Tessa said...

Hihittelin näille vastauksille, loistavia päättelyketjuja ja hienoa kikkailua :)! Ja auts, kiinnostuin tuosta Soft Apocalpysesta ihan hirveästi (kyllä, lauseen perusteella, äkkipikainen), mutta mitä ihmettä, miksi en löydä siitä Kindle editionia? Viiden kirjan setti on tosiaan hieno. Muista vinkata, jos noihin törmäät :).

Villis / Villasukka kirjahyllyssä said...

Vastausten lukeminenkin oli älyttömän hauskaa :) Varsinkin kun vastaukset Booksyn kysymyksiin olivat enemmän tai vähemmän mysteerejä, mutta mukavan kuuloisia kuitenkin.

Liina said...

Booksy jee! Hyvä jos miellyttää. Ja kiva, ettet muistanut Marvinia, minusta se tuntui hieman liiankin ilmeiseltä.

Viiden kirjan setin idea on pöllitty Georges Pereciltä, kirjoitankin siitä joskus :D

Tessa, huippua jos nauratin! Herra Sivukirjaston mielestä huonot vitsini ovat usein tosi huonoja :D Ilman muuta ilmoitan, jos nuo viisi kävelevät vastaan, mutta siihen asti voimme lukea niitä erillisinä niteinä ;)

Kirjoitan tuosta Soft Apocalypsesta lisää myöhemmin; se alkoi uskottavasti, mutta muuttui huomattavasti scifimmäksi. Hyytävä silti.

Arvon rouva (neiti?) Villasukka kirjahyllyssä, saako tässä vaiheessa tunnustaa, että olen blogisi nimestä äärimmäisen kateellinen? Eritoten siksi olen iloinen, jos suakin nauratti :)

Villis / Villasukka kirjahyllyssä said...

Hih, rouva täällä kovasti punastelee ja kiittää :) Nimeä mietin pitkään ja hartaasti, kiva jos sinäkin tykkäät!