24/06/2012

Leviathan Wakes

Kysyin joskus kevättalvella, kiinnostaako herra Sivukirjastoa Daniel Abrahamin ja Ty Franckin yhteisteos Leviathan Wakes. Ei vähäjääkään, sain kuulla, joten hankin teoksen vain itselleni kirjastosta ja kävin kimppuun. Vaikea on herra Sivukirjastoa tästä moittiakaan - kirja vaikuttaa ensivilkaisulta olevan tismalleen yhden nälkävuoden mittainen.

Ei se oikeasti ollut kuin puolikas nälkävuosi, ja muutenkin kyseessä oli ihan pätevä avaruusoperetti, vai mitä ne nyt ovat.

Vaikken sinänsä kannen blurbanneen George R. R.:n kanssa  olekaan eri mieltä, tulkoon lähdekritiikin nimissä huomautettua, että hän kehaisee kavereidensa kirjaa.

Kovin miehinen teos sijoittuu kolonisoidulle aurinkokunnalle. Tähtiä ei ole valloitettu, mutta asteroidivyöhyke sen sijaan on - vallan keskipisteinä toimivien Maan ja Marsin ollessa lähellä sotaa sekä ulompien planeettojen että toistensa kanssa. Sitten eräs alus kaapataan, ja hommaan sekoittuvat sekä jäänkuljetusaluksen upseeri Jim Holden (jota miehekkäästi sukunimellä kirjan läpi kutsutaan) että Ceresillä työskentelevä paikallisen poliisinkorvikkeen edustaja Miller (jonka sukunimi on niin miehekkäästi kirjassa edustettuna, etten toden totta muista, oliko hänellä etunimeä laisin). Sen jälkeen juttuun kietoutuu paljon henkilökemiaa, planeettojen välistä politiikka, avaruuslentelyä ja jopa alien goota, eli ihan hyvin menee (lukijalla, aurinkokunnalla sen sijaan uhkaa mennä kehnosti.) Naisia, noita kummallisia syvän avaruuden olentoja, kirjassa ei juuri näy (mutta arvatkaa vaan, kutsutaanko sitä yhtä naissivuosan esittäjää sukunimellä? Hah.)

Pidin miljööstä kovasti, ja juonikin menetteli. Henkilökaarti sen sijaan oli hieman kliseistä - etenkin kärsivän kytän roolin hoiteleva Miller tuntuu niin kovin, kovin tutulta. Holden ja Miller eivät tule ilmeisesti tippaakaan toimeen, syystä, joka lukijalle jää hieman hämäräksi. Hieman skarppausta henkilöhahmojen luomisessa olisi voinut tehdä ns. gutaa.

Erinomaisen epäselvää: miksi sarjan kirjoittajakaksikolla on taiteilijanimi James S. A. Corey, kun kaikki kuitenkin tietävät, kenestä on kyse?

2 comments:

Lukutoukka said...

Erinomaisen epäselvää: miksi sarjan kirjoittajakaksikolla on taiteilijanimi James S. A. Corey, kun kaikki kuitenkin tietävät, kenestä on kyse?

Tähän osaan vastata, kun vasta katselin herrojen haastattelun. Ilmeisesti ihan brändäyksen vuoksi. Abrahamin mukaan hänestä on hyvä, että lukija tietää odottaa Abrahamin kirjalta eri asioita kuin Coreyn kirjalta, näin lukijan ei tarvitse pettyä. Tuotteistus on päivän sana.

Ostin tämän juuri eilen Kindlelle, ja tarkoitus olisi tahkota läpi ensi tilassa. (Kunhan kaikki kirjastosta varatut kirjat on luettu, siis...) Nälkävuosi (tai edes puolikas sellainen) pituutena ei kuitenkaan varsinaisesti rohkaise.

Liina said...

Aaa, vai niin, no niinpä tietysti! Kiitos tiedonjakamisesta.

Iso antikiitos menee sen sijaan D. Abrahamille, joka ruvennut tuotteistamaan. Tunnen itseni lukijana aliarvioiduksi - ei minusta kirjailijan ole syytä tai oletettavaa kirjoittaa aina samanlaisia kirjoja. Ergo, pseudonyymin käyttäminen tuntuu ilmoittavan lukijalle suoraan, että häntä pidetään nyt hieman tyhmänä tai vähintäänkin kykenemättömänä ottamaan vastaan mitään uutta.

Niin, mulla on tuo sama kirjastopinosyndrooma :( Puolikas nälkävuosi tarkoitti kuutisensataa sivua kohtuullisella fontilla, ihan hoideltavissa!