19/06/2012

Minä ja nuori voima Nuoren Voiman Liiton kirjabloggaajatapaamisessa

Tuli kyläluutaolo. Koska samalla oli myös hengaa tyttären kanssa -olo, otin perheen nuoren voiman mukaan kirjabloggaajailtaan, jossa Nuoren Voiman Liitto esittäytyi kirjabloggaajille. Lisäksi oli sivumennen sanoen vähän pollea olo - en saa ikinä kutsuja mihinkään kustantamotapahtumiin, mutta nyt sentään tuli kutsu ihan oikean kirjallisuusasian pariin.

Nuoren Voiman Liitto on minulle tuttu lähinnä Nuori Voima -lehdestä, jota isäpuoleni silloin tällöin lehteilee. Eräs kappale on meilläkin hyllyssä, koska mun piti kerran lukea sieltä jotain, en muista enää mitä enkä lukenut kun oli kiire lukea kirjaa. Jostain syystä sekä lehti että liitto yhdistyvät päässäni myös selkeästi aikuisten kirjallisuuteen. Siis siihen kirjallisuuden lajiin, joka epätoivoisella äänensävyllä puuskahdetaan kohta parikymppiselle, joka halusi joululahjaksi glitterkantista fantasiaa. (Esimerkkilause: "Milloin sä oikeen rupeat lukemaan aikuisten kirjallisuutta?")

Koska olen lukenut Odysseuksen, olen mielestäni suorittanut aikuisten kirjallisuuden tämän elämän osalta, mutta arvatkaa mitä? Kai siinä kuitenkin oli jotain pointtia. En juuri piittaa glitterkantisesta fantasiasta enää (en tosin edes aio teeskennellä hylänneeni sitä täysin, muutoin kuitenkin löydän itseni lukemasta jotain todella tyylittömällä kannella varustettua metrossa heti juhannuksen jälkeen) ja siksipä aikuisten kirjallisuuteen keskittyvä tilaisuus tuntuikin ihan hyvältä.

Ja näkihän siellä tietenkin muitakin kirjabloggaajia! Ennen varsinaista ohjelmaa ehdin vaihtaa yllättäen kirjablogimaailmasta bongatun toverini Liisan ja Marjiksen kanssa ensifiilikset uudesta Ulysses-suomennoksesta. Näkemyksiksini tarjosin seuraavaa:

  1. Hen-pronomini, just say no
  2. Alaviitteet vaikuttivat oikeasti kiinnostavilta
  3. Nakertavatko alaviitteet pohjan kaunokirjalliselta kokemukselta?
Varsinainen ohjelmaosio koostui runoudesta ja runoilija Pauliina Haasjoelle esitetyistä kysymyksistä. Kotimatkalla harkitsin vakavasti runouteen tutustumista, sillä runoilijan itsensä lukema esitys oli vallan maaginen. (Harkitsen yhä.)

Sen jälkeen NVL esitteli toimintaansa. Kesken toimintaesittelyn äitiyden velvollisuudet huomauttivat, että jos nyt lähdemme, emme myöhästy ihan tuntia lapsen nukkumaanmenoajasta. Kyläluuta murjotti.

Läksiäislahjaksi sain pari Nuori Voima -lehteä lisää. Pakettiin kuului myös Kritiikki-lehti viime syksyltä - sen kimppuun syöksyin ensimmäisenä, luvattiinhan kannessa sentään ruotia inhokkini Stephenie Meyerin teos. En ole vielä päässyt Meyeriin asti (jumituin hirnumaan Joan Frances Turnerin zomppiromsku Dustin arviolle) mutta selväksi kävi, että Kritiikki on hankkimisen arvoinen aviisi. Kirjoittajat tuntuvat todella tietävän, mistä kirjoittavat, ja se tekee lukemisesta eri kiehtovaa. (Tulkoon nyt mainittua, että alun kritiikkiä käsittelevässä kirjoituksessa upotaan syviin vesiin jo sivulla kolme, kun kuviin kiskotaan Emmanuel Levinasin filosofia. Myönsin itselleni irtopisteen siitä, että tiesin, kuka on Levinas, ja sata irtomiinusta siitä, etten vieläkään ole tutustunut tyypin ajatuksiin tarkemmin vaikka kymmenen vuoden ajan on ollut tarkoitus.)

12 comments:

Linnea / pigeonnaire said...

Vautsi kun sää ehdit jo kynäillä!

Pitipä vaan sanomani että oli todella mainiota nähdä sekä sinua että "pudonnutta omenaa", toivottavasti joskus myös sillai keskusteluyhteydellä. Meinasin nyt etsiä kirjastosta sen pankki+fantasia-kirjan (täytyy tarkistaa vielä se nimi :D ).

Calendula said...

Mä olen vähän kade. Kutsu tippui sähköpostiin, mutta olen niin kaukana, ettei ollut jakoa tulla paikalle.
...enkä mä edes hahmota itseäni varsinaisesti kirjabloggaajaksi.

Mutta blogitapahtumat mielenkiintoisella aiheella ovat aina antoisia. Kiva kuulla, että teillä oli kivaa.

Booksy said...

Mahtavuutta! Olen kade, olen jadenvihreästi kade - mutta kiva että oli hyvä tilaisuus! Ehkä näemme sitten bloggaripiknikillä tai kirjamessuilla taas (jolloin omena on jo nuori neiti :D)

Liina said...

Linnea, kyllä! Mietin juuri lähtiessäni hieman harmistuneena, etten ehtinyt sun kanssa jutustella lainkaan (pidän sitä toki erityisoikeutenani, halusit tahi et.) Olisi eri hauskaa nähdä ihan ajan kanssa tässä joku päivä :)

Calendula, oli pakko käydä tutkimassa, että millainen bloggaaja sä sitten olet :D Tulin siihen tulokseen, että kiinnostava. Mulla ei ole mitään selvää kuvaa siitä, millainen kirjabloggaajan pitäisi olla (paitsi, että luultavasti en kuitenkaan itse kelpaisi sellaiseksi), joten kaikin mokomin voit lukea itsesi joukkoon tummaan jos siltä yhtään tuntuu. (Jos ei tunnu, ei oo pakko.)

Booksy, jade pukee sua takuulla hienosti! Mutta kesällä nähdään viimeistään, tai kirjamessuilla, joita varten otan tänä vuonna vapaapäivän (ja jätän muksun tarhaan MUAHAHA.)

Helmi-Maaria Pisara said...

Pakko oli tulla katsomaan blogiasi, kun NVL mainosti, että nopein ehti jo raportoida :D Minusta tuo hen-pronomini on ihan ok, mutta pitää lukea uusin käännös, ennen kuin tiedän toimiiko se..

Liina said...

Helmi-Maaria, mun piti lähteä ennen kaikkia muita joten (kun lapsi oli saatu nukkumaan, toim. huom.) suutuspäissäni varastin kymmenen minuuttia potkupallolta ja paukutin raportin :D

Mä olisin ehkä nähnyt hen-ongelman ratkaistavan mieluummin vaikka typografialla, esimerkiksi kursiivia käyttäen, mutta ehkä sitäkin on mietitty ja jostain syystä hylätty. (Idea oli alunperin isäpuoleni, yritän olla esittämättä sitä omanani :)

No, tarpeeksi kun sitä heniä toistelee, tuskin se yhtään hetkauttaa sitten kun sen uuden käännöksen kimppuun joskus hyökkään. Mutta SINÄ voit osallistua kimppalukuun Marjiksen tontilla :D

Artsi said...

Sama kutsu pamahti mun Artsin sähköpostiin, luulin eka spammiksi. Naurahdin ja dellasin. Onhan se tietysti kivaa että joku on löytänyt blogini.

Raija said...

Heh, minäkin sain kutsun, mikä hämmästytti suuresti. Joku on löytänyt minunkin blogini :) Mutta täältä napapiiriltä ei noin vain lähdetäkään piipahtelemaan etelän tapahtumissa. Vaatii suunnittelua, aikaa ja rahaa (ah, tätä arjen realismia).

Liina said...

Pakko tässä on todeta, että Nuoren Voiman Liitolla on selvästi erinomainen maku :)

Liisa said...

Oli hirmu kiva nähdä sinua ja söpöä jälkikasvuasi :) Nähdään toistekin ja puhutaan lisää Odysseuksesta ja muustakin.

Linnea / pigeonnaire said...

Mainiota oli kyllä nähdä ja mainiota olis nähdä joku päviä ajan kanssa, tyttärellä tai ilman :))

Liina said...

Liisa ja Linnea, järjestetään jotain pikimmiten, yhdessä tai erikseen tai yhdessä ja erikseen - olisi ihana nähdä teitä molempia!