14/06/2011

The Half-Made World

Ensitutustumiseni Felix Gilmaniin - joka on Locuksen jokavuotinen suosikki - tapahtui äänikirjan kautta. The Half-Made World saattoi tästä kyllä hieman kärsiä. Keskittymiskykyä oli hieman vähänlaisesti, enkä vieläkään ole ihan varma, onko keskittymisen herpaantuessa ongelma kuulijassa, lukijassa vai kirjassa.


Monella tavalla TH-MW oli kyllä mainio. Se oli nimittäin aika omalaatuinen höyrypunkteos maailmasta, joka ei ole täysin ... valmis. Eletään fiktiivisellä mantereella, jonka itäosissa sivistys on vanhempaa ja maailma jotakuinkin paikallaan. Keskivaiheilla mannerta vallasta taistelevat Gun ja Line, joista ensinmainittu on rikollisiin yksilöihin nojaava ryöväriorganisaatio ja jälkimmäinen lauma höyrykoneita palvelemaan alistettuja ihmisiä. Lännessä maailma on kesken, ja siellä asuu alkuperäiskansa, jolla saattaa olla hallussaan jotain, jolla pyssysankareiden ja linjan sota saataisiin vihdoin loppumaan - mutta onko mitenkään ok, että kumpikaan puoli voittaa? Psykiatri ja toinen päähenkilöistä, Liv Alverhuysen, matkustaa länteen työskentelemään sodassa haavoittuneita hoitavaan sairaalaan; samaan sairaalaan matkustaa myös asemiesten agentti Creedmoor, tehtävänään löytää sairaalasta mies, joka ehkä tietää jotain alkuperäiskansan salaisuudesta ... ja perässä höyryää linja, etunenässä byrokraatti Lowry. Seuraa seikkailua, josta osa on vauhdikasta ja osa kaipaisi hieman tiukkaa kustannustoimittajaa (tai ainakin eri lukijaa äänikirjalle.)

Olin kuitenkin tosi vaikuttunut Gilmanin luomasta maailmasta; sekä Gun että Line ovat puistattavia keksintöjä. Gilman ei myöskään sorru ilmeisiin juonenkäännetemppuihin, ja sekä Creedmoor että tohtori Liv ovat virkistävän inhimillisiä vikoineen ja hyvine puolineen. Puolivalmis maailmakin toimi hienosti; se, onko kyseessä vertauskuva sivistyksen etenemiselle vai ei selviää vain kirjan lukemalla haha.

No comments: