12/08/2011

The Moon Is a Harsh Mistress

Voi argh kuulkaa, jostain syystä tuntuu, ettei mulla ole mitään järkevää tai järjetöntä sanottavaa Robert A. Heinleinin kirjasta The Moon Is a Harsh Mistress - paitsi, että teoksen nimi kuuluu ilman muuta niiden kirjojen joukkoon, jotka kilpailevat parhaasta kirjannimestä ikinä. (Suomennoksen nimi, Kuu on julma, on vain aneeminen varjo alkukielisestä.) Muita genren klassikoita kisassa ovat Bradburyn Something Wicked This Way Comes (johdossa, mutta nimi onkin Shakespearelta pihistetty) ja tällä hetkellä kesken oleva Dickin Do Androids Dream of Electric Sheep?
TMIaHM oli kyllä hyvä - on siihen selvästi syynsä, että klassikko on klassikko. Heinlein on ollut melkoinen visionääri, sillä ajatus Kuusta rangaistussiirtolana tuntuu vieläkin vinkeältä idealta. Kirjan kertoja-päähenkilö päätyy sattumalta Kuun kapinallisten vallankumousrintaman johtoon löydettyään taivaankappaleen ihmisasutusta ylläpitävältä tietokoneelta tietoisuuden, mutta vallankumouksen aloittaminen on helpompaa kuin sen loppuunvieminen.

Heinlein keskittyy melkoisesti Kuun - tai Lunan - nykyihmisenkin näkökulmasta melko omalaatuiseen yhteiskuntamalliin, jossa naisten vähyys on pakottanut ihmiset elämään melkoisen monimutkaisissa polygamisissa avioliitoissa - ja pitämään naisia kuin kukkia kämmenellä. Itse koin osan lunalaisten naistenpalvonnasta jopa hieman kiusallisena, mahdollisesti siksi, että näennäisesti moderni naiskuva tuntui kuitenkin pintaraapaisun jälkeen olevan aikansa perinteinen lapsi.

Heinlein kirjoittaa melko omalaatuisesti - kahden ensimmäisen sivun jälkeen olin valmis tuomitsemaan tyylin rasittavana, mutta ensivaikutelma petti jälleen. Teksti oli sujuvaa ja mukavaa luettavaa vaikka kirjoittaja olikin selvästi päättänyt luoda tulevaisuuden lunalaisilleen oman, selkeästi erottuvan tapansa puhua (ainakin oletan, että kyse on tästä, eikä siitä, että Heinlein kirjoitti aina vähän kummallisesti.)

Kaiken kaikkiaan Heinleinin teos oli kiinnostava ja aikaansa nähden rohkea kuin mikä.

2 comments:

Booksy said...

Hups, olen unohtanut kommentoida tätä vaikka aikomus oli :-)

Naiskuva on yleisemminkin rassaava Heinleinin kirjoissa, ei tämä ole ainoa :-) Mutta en vaan voi olla tykkäämättä näistä: luin herkässä iässä ja herran huikean kantaaottavat visiot vaikuttivat.Nyt olen jo leimaantunut vaikka vanhemmiten enemmän ja enemmän löytää vastaansanomista :D Heinlein osasi oman aikansa kontekstissa kyllä kääntää asioita päälaelleen...

Liina said...

ja itse unohdin vastata tähän, vaikka tämä oli äärivalaiseva ja tervetullut kommentti :D

joo, tää oli jotenkin ihan käsittämättömän visionäärinen. harvoin tällaiseen törmää nykyscifissä? ainakin siltä tuntuu.

ja hei, mä luin herkässä iässä Eddingsiä ja arvaa mitä sen tyypin naiskuvasta voi sanoa näin niinku aikuisemmalla silmällä? ainakin sen, että toivottavasti en ottanut mitään vaikutteita...