13/08/2011

Yarn

Locuksen viime vuoden suosittelemista kirjoista Jon Armstrongin Yarnin kuuntelin äänikirjana*. Se oli ehkä virhe.


Yarn on hieman kummallinen ja melkoisen dystooppinen tulevaisuudenkuva maailmasta, jossa ihmisiä hallitsevat kuluttaminen ja seksi (joku voisi toki argumentoida, että tästä ei olla kovin kaukana nytkään, mutta Armstrong vie homman kyllä äärimmilleen.) Kirjan päähenkilö Tane, tunnetuksi muotisuunnittelijaksi huonoista lähtökohdista noussut mies, kohtaa vanhan rakastettunsa Vadan, joka pyytää yhtä pikku palvelusta vielä. Pyrkiessään toteuttamaan Vadan mahdottomalta tuntuvaa pyyntöä Tane lähtee matkalle jossa hän kohtaa sekä a. maailman sellaisena kuin se kaupunkien ulkopuolella toimii ja b. oman lapsuutensa slummeissa, isänsä oudon katoamisen sekä oman nousunsa kuuluisuuteen. Tietty.

Armstrongin maailma on aika kalsea ja äärimmilleen tyylitelty, eikä siitä ollut ainakaan äänikirjana kovin helppo saada otetta. Lisäksi kirjan juoni tuntui jotenkin hieman ilmeiseltä ja kohtuullisen kepeältä verrattuna maailman rakentamiseen nähtyyn vaivaan - en ainakaan itse suoraan sanottuna jaksanut kauheasti ottaa kierroksia päähenkilön kohtalosta. Kirjaa on kuvailtu fashionpunkiksi; määritelmä on sinänsä erinomainen, mutten ole varma siitä, tarvitseeko maailma tällaista genreä. Armstrong kyllä hekumoi kankailla ja langoilla siinä määrin, että vaikea siitä on näin käsityöintoilijana täysin kylmäksikään jäädä.

* Tietyin varauksin** pyrin tutustumaan ainakin Locuksen suosittelemiin kirjoihin, sillä ne ovat usein hyviä.
** "Stephen King".

3 comments:

Tessa said...

Meinasin tosiaan jo ensimmäisen puolentoista rivin jälkeen huutaa että eikös se noin ole jo nytkin :). Blogissani on sinulle yllätys!

Booksy said...

Fashionpunk (??!!) Joka päivä oppii uuttaa... ei kuulosta ihan meitsin ykkösgenreltä :D

Liina said...

Tessa, kiitos ihana! Ehkä suloisinta ikinä, tulen aina ihan tolkuttoman iloiseksi tuollaisista :)

Booksy, niin niin! :D Mutta toden sanoakseni olen törmännyt termiin vain tämän Yarnin kohdalla - tosin sen kanssa sitten parikin kertaa - ja luulen (tai siis toivon), että termi on kursittu kokoon ihan vain tätä kirjaa ajatellen.