22/04/2011

The Best of Kim Stanley Robinson


Joku saattaa muistaa, että takkusin viime vuonna läpi ensimmäisen Kim Stanley Robinsonini, Galileo's Dreamin. Okei, ehkä on julmaa sanoa "takkusin" mutta teksti ei varsinaisesti imaissut mukaansa. Tutustuin Robinsonin muuhun tuotantoon hieman epätyypillisesti novellikokoelman kautta - yleisesti herra tunnetaan käsittääkseni mammuttimaisista scifikirjoistaan.


No, jos sanon, että pidin The Best of Kim Stanley Robinsonista enemmän kuin pidin esimerkiksi hiljattain lukemastani Laird Barronista, saatan syyllistyä damned with faint praise -tyyppiseen arvioon, mutta päällimmäisenä tämä nyt kuitenkin oli fiilis. Pidin enemmän, en kuitenkaan rakastunut: teksti oli edelleen hieman kuivakkaa ja vaikka osa novelleista oli erinomaisia, osa oli ihan harvinaisen keskinkertaista kamaa.

Kokoelman tähtihetkinä minulle jäivät mieleen Escape from Kathmandu, joka kertoo kohtaamisesta lumimiehen kanssa, Zurich, joka on lempeän surrealistinen ja The Blind Geometer, joka sokean matemaatikon perspektiivissään oli kauhistuttava mutta toiveikas.

No comments: