07/07/2011

History of a Pleasure Seeker

Suhteeni Richard Masoniin on sellainen, että pidin Masonin esikoisteoksesta kuin hullu puurosta, ja vähän aikaa sitten lukemastani Muistojen huoneista suunnilleen yhtä paljon kuin Liina puurosta, eli en niin kamalasti. History of a Pleasure Seeker yllätti kuitenkin iloisesti - muutoinkin kuin kauniilla kannellaan, joka kirjaston uutuusluettelosta varanneelle oli täysi yllätys.


History of a Pleasure Seeker sijoittuu Amsterdamiin viime vuosisadan alkupuolelle ja kertoo kotiopettajan virkaan pienellä (mutta vain pienellä) vilunkipelillä hakeutuvasta Piet Bartolista. Rikkaaseen perheeseen päässyt komea Piet hurmaa pikku hiljaa koko perheen, ennen kaikkea perheen äidin, ja pääsee osaksi perheen makeasta elämäntyylistä. Mutkia matkaan tuovat kuitenkin perheenisän yllättäen huteroituvat finanssiasiat ja Pietin työ pakko-oireisen pikkupojan opettajana ja parantajana.

HoaPS:in kaltaiselta kirjalta odottaa helposti, että päähenkilö on täysin moraaliton lurjus ja veijari, mutta Piet on varsin inhimillinen pyrkiessään kohti parempaa elämää - hän ei käytä toisia hyväkseen holtittomasti, mutta ei ole pyrkimyksissään missään nimessä kovin epäitsekäskään. Pietin isäntäperhe sen sijaan vaikuttaa välillä hieman liian idealisoidulta ollakseen totta, mutta koska kirjaa on aika mukava lukea, lievän epärealismin antaa mielellään anteeksi.

HoaPS loppuu rohkaiseviin sanoihin "TO BE CONTINUED" joten otaksun, että Mason aikoo jatkaa Pietin tarinaa vielä pidemmällekin. En pane vastaan; luksukseen keskittyvät historialliset romaanit ovat hyvin kirjoitettuna erinomaisen viihdyttäviä ja Mason kirjoittaa hyvin.

No comments: