04/07/2011

Viides maailmanvalta

Bongasin Viktor Pelevinin teoksen Viides maailmanvalta Jonkun Toisen Blogin kommenttilaatikosta - olen tietysti lahopäisyydessäni unohtanut, minkä. Modernit vampyyrit Venäjällä + satiiri kuulosti kuitenkin niin mielenkiintoiselta kombolta, että oli pakko kokeilla.


Enkä nyt sitten tiedä. Eri genrejen hyväksikäyttö on käsittääkseni tyypillistä Peleviniä, eikä Viidennessä maailmavallassa tietenkään ollut kyse vampyyreista vaan siitä, miten fiktiivisten hirviöiden kautta voi nyky-yhteiskuntaa ja sen menoa kuvata. Pelevin viiltää erityisen terävästi kulutusyhteiskuntaa käsittelemällä glamouria ja diskurssia, modernin maailman yinia ja yangia, jossa glamourin tarkoitus on antaa ihmisille aina vain uutta tavoiteltavaa samalla, kun diskurssin avulla varmistetaan jatkuva tyytymättömyys omaan olemassaoloon*. Nyky-yhteiskunnan lähes tuskallisen synkeän kuvan ohella Pelevin kuljettaa toki eteenpäin myös kirjan kehystarinaa, jossa nuori venäläismies muuttuu vampyyriksi, tutustuu nuoreen vampyyrittareen ja ottaa paikkansa vampyyriyhteisössä - mutta kirpaisevan maailmankuvan ohella tämä tarina ei tunnu niin kiinnostavalta.

Vaikka kirja on sinänsä paikoin hauska, jotenkin Pelevinin synkeän kyyninen maailmankuva ei oikein purrut, haha, vaan pikemminkin masensi. Pelevinin käyttämien viitteiden bongailu oli sinänsä kyllä hauskaa.

Suomennos sinänsä oli mainio, mutta loppuun sijoittuva nettislangin käyttö oli jotenkin hieman vaivaannuttavaa. Voi tietysti olla, että ongelma on omani ja IRC-Gallerian iloinen nuoriso oikeasti käyttää nykyään sellaista kieltä. Mene tiedä. Niin, ja kirjan kansi on karsea.

* Tai jotain sinnepäin.

3 comments:

Booksy said...

Haa, mulla tämä on ainakin ollut lukulistalla :) En ole tosin vielä saanut hankituksi, tuli tuo Saatana saapuu Moskovaan väliin... Nyt juttusi perusteella toisaalta kiinnostaa vähemmän, toisaalta enemmän; tykkään kyllä intertekstuaalisista romaaneista, kunhan eivät liian ryppyotsaisia ole :D

Salla said...

Minäkin veikkaan että Booksyn Bulgakov-keskusteluista tämä jäi mieleesi. Kiitos tästä, Pelevin on aika ajoin ollut minunkin mielessäni. Vaikka ilmeisesti ei ole pakko suorastaan juosta tätä kirjaa etsimään.

Liina said...

Booksy ja Salla :D Luulen, että tosiaan löytyi Booksyn kommenttilootasta kimmoke tähän :)

Odotin varmaan tästä hauskaa kirjaa à la Bulgakov, ja sitten ehkä vähän petyin kun huumori ei purrut ainakaan minuun ihan samalla tavalla - mutta olen myös antanut itselleni kertoa, ettei makuni olekaan (toisin kuin pitkään luulin) yleismaailmallinen hyvyyden ja totuuden mittari :D