14/01/2012

Vuosi 2011 kirjojen kannalta

...viime vuonna tämä postaus tuli maaliskuussa, joten olen huimasti aikataulusta edellä.

Sivukirjastossahan on ollut tapana näissä retrospektiiveissä valita edellisen vuoden jokaiselle kuukaudelle paras kirja (tai, kenties, lukukokemus), paitsi niille, joilla on kaksi parasta, ja niille, joilla ei ole yhtään. Olin harkinnut myös listausta parhaista äänikirjoista, mutta parhaat äänikirjat pääsivät suoraan vuoden parhaiden listalle, joten en viitsinyt vesittää koko hommaa jakamalla jämäpalkintoja.

Vuonna 2011 luin 142 kirjaa, mikä ylitti jokavuotisen sadan kirjan tavoitteeni reippaasti. Imettäessä ehtii lukea. Välillä jopa ääneen. Bloggaustahtikin suorastaan villiityi - viime vuonna paukutin 161 postausta, yli tuplasti enemmän kuin edellisenä vuonna. Sillä, että sijoitin viimein itseni osaksi kirjablogien laajempaa kontekstia, saattaa olla jotain tekemistä asian kanssa.

Vuoden muu kohokohta on ollut paljon erinomaisia lukuelämyksiä tarjonnut Booksyn koostama 101 spefin helmeä -lista. Suosittelen tänäkin vuonna.

Ja nyt ne parhaat:

Catherynne M. Valente: Palimpsest (helmikuu)
Adam Roberts: Yellow Blue Tibia (maaliskuu)
Mira Grant: Feed (maaliskuu)
Francis Spufford: Red Plenty (huhtikuu)
Jasper Fforde: Shades of Grey (huhtikuu)
Anu Silfverberg: Luonto pakastimessa (toukokuu)
Scarlett Thomas: Our Tragic Universe (kesäkuu)
Karen Lord: Redemption in Indigo (heinäkuu)
Graham Joyce: How to Make Friends with Demons (elokuu)
Joan Slonczewski: A Door into Ocean (elokuu)
Kevin Kelly: What Technology Wants (syyskuu)
Don DeLillo: Omegapiste (lokakuu)
Nancy Kress: Beggars in Spain (marraskuu)
Jonathan Franzen: Vapaus (joulukuu)

Sain huolestuneen kommentin lipsumisestani pois spekulatiivisen fiktion hellästä syleilystä, mutta ainakaan viime vuoden perusteella siitä ei ole pelkoa: 131 kirjaa lukemistani oli jollakin tavalla laskettavissa spekulatiiviseksi fiktioksi: scifiä, fantasiaa, jopa eeppistä fantasiaa hyvänen aika sentään, vaihtoehtoista historiaa, dystopiakuvauksia, kauhua, maagista realismia ja sitä rataa.

4 comments:

Raija said...

Omannäköisesi Parhaat-listan olet muodostanut. 101 spefin helmeä -listalta tulee tänänkin vuonna luettua varmasti joitain teoksia, pikku hiljaa.

Heh, minä lipsun salaa spefin ulkopuolelle: en kerro mitä luen blogiarvostelujeni lisäksi ;)

Booksy said...

Jee, jatkamme 101 listalla! Ja onpas mukavaa nähdä bestislistallasi kolme minullekin Todella Rakasta Kirjaa: A Door ja Beggars ja Universe... =)

Hortoilen täällä kirjapinojeni kanssa sekavasti höperehtien arvaamattomiin suuntiin, mutta hyvä kun mainitsit tuon Fforden, pitääkin muistaa lukea se yksi odottava Fforden kirja... Ja Redemption, sekin on jo hankittu!

Tulee mieleen, että olisi mukava soveltaa David Brinin kirjan Kiln people ideaa, ja tehdä sellainen halpakopio itsestään. Kopio voisi käydä duunissa ja hoitaa arkea, ja minä voisin vain lukea... huoh. Sitä odotellessa, onneksi on aikakone.

Tessa said...

Oi wou, olet kyllä lukenut aika kasan! Hyvä muistutus tuo 101 -lista, pitää vilkaista sitä väli-inspiraatioksi.

Liina said...

Raija, kiitos - kuulostaa mukavalta, että lista on omannäköinen. Ja mä kyllä mielelläni kuulisin sinunkin lipsumisistasi :)

Booksy, todellakin jatkamme, se on ihan MAHTAVA lista! Mä muuten mietin samaa listaa tehdessäni, että onpa jotenkin hauska, että nämä kirjat puhuttelivat meitä molempia.

Ja sekavasti hortoilu kirjapinojen kanssa on just parasta!

Heti kun keksit, miten sellainen halpakopio tehdään, mä oon jonossa. Maanantaisin voisin käydä töissä tekemässä laadunvarmistusta ja halpakopio siivoaisi.

Tessa, se on ihan huippulista inspiraation kannalta, suosittelen ihan ehdottomasti!